Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софи Оконедо ще играе Медея на „Уест Енд“

В спектакъл с един партньор във всички мъжки роли

Софи Оконедо е сред най-ангажираните британски актриси. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Софи Оконедо ще играе Медея на „Уест Енд“

Софи Оконедо е сред най-ангажираните британски актриси. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Софи Оконедо („Хотел Руанда“, „Колелото на времето“) ще влезе в ролята на Медея в нова продукция на режисьора Доминик Кук за „Уест Енд“. Британската актриса с нигерийски корени ще въплъти строгръцката героиня от пиесата на Еврипид за театър „@sohoplace“. Ще ѝ партнира Бен Даниелс, който ще изпълнява всички мъжки роли, съобщава „Гардиън“.

Медея на Еврипид е образ, „който се определя от актрисата, която го играе“, коментира режисьорът Кук. Оконедо има „дълбоката сила, интелигентност и кураж да отведе персонажа до екстремните висоти, изисквани от пиесата“. Актрисата, номинирана за „Оскар“ за „Хотел Руанда“, първоначално отказала заради заетия си график, но след пробно четене на ролята Кук я убедил, че трябва да приеме ангажимента, разказва той.

„В сърцевината си „Медея“ е за битката между архетипното мъжко и женско тълкуване на властта – обяснява Кук. – Язон се отдалечава от Медея заради патриархалните ценности на неговото общество, заради подчинението си пред дълга, реда и контрола. По един или друг начин всички мъжки персонажи са носители на тези сили и опитват да се наложат над Медея, една силна и непредвидима чужденка, в опит да запазят статуквото. Затова се зачудих дали няма да проработи идеята ми един актьор да изобрази всички мъжки персонажи като различни версии на една и съща сила.“

Оконедо сподели вълнението и притеснението си, че поема такава важна роля. Спектакълът ще има предпремиера през февруари и ще се игре на „Уест Енд“ 10 седмици.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg