POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийска филхармония: юбилеят свършва, празникът продължава

Найден Тодоров обяви звездите в предстоящия сезон: Соня Йончева, Елина Гаранча, Вадим Репин, Кшищов Пендерецки...

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров със своя артистичен съветник Йоан Холендер, дългогодишен директор на Виенската опера. Снимка: Софийска филхармония - Софийска филхармония: юбилеят свършва, празникът продължава

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров със своя артистичен съветник Йоан Холендер, дългогодишен директор на Виенската опера. Снимка: Софийска филхармония

„Най-доброто, най-големите, очаквайте 100-ия юбилей.“ Обезоръжаващо откровен прозвуча Найден Тодоров пред медиите преди дни, поканил ги, за да представи 91-ия сезон на Софийската филхармония. И вероятно бихме посрещнали тези думи скептично, ако не бяхме свидетели на небивалия звездопад в юбилейния 90-и сезон на институцията. След броени дни приключва програмата за кръглата годишнина – но и без специален повод Найден Тодоров изглежда смята да продължи да ръководи Филхармония по същия начин.

Големи имена

През следващия сезон зала „България“ ще посрещне десетки прочути по света български и чужди имена – знаменити диригенти, оперни певци, цигулари, пианисти… Напук на своите критици, Найден Тодоров обяви, че и занапред ще има филмова музика – но същевременно е заложил програма, която да удовлетвори вкуса и на най-консервативната публика:

„Откриваме с Малер, закриваме с Малер, по средата пак ще има малко Малер…“

Ще звучат произведения на български композитори, както и рядко изпълнявани творби на най-големите имена в класиката. С поредица от концерти ще бъде отбелязана 250-годишнината от рождението на Бетовен.

И макар Филхармонията да е ръководена от диригент, в следващите 4 години ще има и главен гост-диригент: австриецът Саша Гьотцел, когото столичната публика аплодира неотдавна – на 9 май. Ще го видим и на първия концерт след ваканцията – на откриването на сезона на 12 септември.

През новия сезон в зала „България“ ще дирижират Кшищов Пендерецки, Антони Вит, Шарл Дютоа, Кристиан Шулц, Павел Балев, Сперанца Скапучи, Росен Миланов, Росен Гергов, Емил Табаков, Пламен Джуров, Мартин Пантелеев, Максим Ешкенази…; излизат цигуларите Вадим Репин, Сара Чанг, Шломо Минц, Юлиан Рахлин, Федор Рудин, Виктория Муллова, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Албена Данаилова, Лия Петрова… пианистите Иво Погорелич, Паул Бадура Скода, Евгени Божанов, Людмил Ангелов, Милена Моллова, 12-годишният Ивайло Василев… певците Соня Йончева, Елина Гаранча, Александрина Пендачанска, Паата Бурчуладзе (не могъл да дойде през 2018-а заради заболяване)…

Вижте още: ПЕНДЕРЕЦКИ ДИРИЖИРА СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

През сезона Националният филхармоничен хор ще посрещне 75-ия си рожден ден с амбициозна програма. За този юбилей пристига един от най-големите хорови диригенти: Ервин Ортнер.

Съвпадението на 25 април тази година, в навечерието на Великден – „Реквием“ от Верди бе заложен в програмата и на Софийска опера, и на Филхармонията – доведе до напрежение между двете институции. Но по думите на Найден Тодоров, експериментът довел до интересен резултат: и двете зали били пълни. Дублажът обаче провокирал среща между двамата директори, от което в предстоящия сезон ще произтекат няколко съвместни концерта – какво и как, тепърва ще бъде обявено.

Суеверие

Запитан как ще финансира поредния звезден сезон на Филхармонията, Найден Тодоров заяви, че може да си го позволи – въпреки че в началото на 90-ия сезон вдигна заплатите. По думите му, приходите на институцията тази година са още по-високи от предишната. През 2018-а година той не скри, че разполага с 2,5 млн. лв. преходен остатък – но сега отказа да назове конкретна сума:

„Движим се вълнообразно. Но ме е страх да се хваля“.

Призна обаче, че средствата, с които ще финансира следващия сезон на Филхармонията, „са си наши“.

„В момента имаме резерв да не работим половин година – но ние, разбира се, няма да го направим“, сподели с усмивка Тодоров.

Добър съветник

На въпрос как успява да убеди толкова много и големи звезди да гостуват в България, Найден Тодоров отвърна, че има добър съветник: Йоан Холендер – една от най-авторитетните фигури в оперния свят, дългогодишен директор на Виенската опера, създател на престижния музикален фестивал „Джордже Енеску”, артистичен съветник на „Метрополитън опера“ и на Пролетния фестивал в Токио. Холендер помага за програмата на Софийската филхармония – и благодарение на него Тодоров твърди, че успява да „тушира“ финансовите претенции на артистите.

От 1 до 15 юни билетите за новия сезон на Софийска филхармония са пуснати ексклузивно в продажба за членовете на Филхармоничното общество.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90