Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Софийска филхармония: юбилеят свършва, празникът продължава

Найден Тодоров обяви звездите в предстоящия сезон: Соня Йончева, Елина Гаранча, Вадим Репин, Кшищов Пендерецки...

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров със своя артистичен съветник Йоан Холендер, дългогодишен директор на Виенската опера. Снимка: Софийска филхармония - Софийска филхармония: юбилеят свършва, празникът продължава

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров със своя артистичен съветник Йоан Холендер, дългогодишен директор на Виенската опера. Снимка: Софийска филхармония

„Най-доброто, най-големите, очаквайте 100-ия юбилей.“ Обезоръжаващо откровен прозвуча Найден Тодоров пред медиите преди дни, поканил ги, за да представи 91-ия сезон на Софийската филхармония. И вероятно бихме посрещнали тези думи скептично, ако не бяхме свидетели на небивалия звездопад в юбилейния 90-и сезон на институцията. След броени дни приключва програмата за кръглата годишнина – но и без специален повод Найден Тодоров изглежда смята да продължи да ръководи Филхармония по същия начин.

Големи имена

През следващия сезон зала „България“ ще посрещне десетки прочути по света български и чужди имена – знаменити диригенти, оперни певци, цигулари, пианисти… Напук на своите критици, Найден Тодоров обяви, че и занапред ще има филмова музика – но същевременно е заложил програма, която да удовлетвори вкуса и на най-консервативната публика:

„Откриваме с Малер, закриваме с Малер, по средата пак ще има малко Малер…“

Америка за България

Ще звучат произведения на български композитори, както и рядко изпълнявани творби на най-големите имена в класиката. С поредица от концерти ще бъде отбелязана 250-годишнината от рождението на Бетовен.

И макар Филхармонията да е ръководена от диригент, в следващите 4 години ще има и главен гост-диригент: австриецът Саша Гьотцел, когото столичната публика аплодира неотдавна – на 9 май. Ще го видим и на първия концерт след ваканцията – на откриването на сезона на 12 септември.

През новия сезон в зала „България“ ще дирижират Кшищов Пендерецки, Антони Вит, Шарл Дютоа, Кристиан Шулц, Павел Балев, Сперанца Скапучи, Росен Миланов, Росен Гергов, Емил Табаков, Пламен Джуров, Мартин Пантелеев, Максим Ешкенази…; излизат цигуларите Вадим Репин, Сара Чанг, Шломо Минц, Юлиан Рахлин, Федор Рудин, Виктория Муллова, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Албена Данаилова, Лия Петрова… пианистите Иво Погорелич, Паул Бадура Скода, Евгени Божанов, Людмил Ангелов, Милена Моллова, 12-годишният Ивайло Василев… певците Соня Йончева, Елина Гаранча, Александрина Пендачанска, Паата Бурчуладзе (не могъл да дойде през 2018-а заради заболяване)…

Вижте още: ПЕНДЕРЕЦКИ ДИРИЖИРА СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

През сезона Националният филхармоничен хор ще посрещне 75-ия си рожден ден с амбициозна програма. За този юбилей пристига един от най-големите хорови диригенти: Ервин Ортнер.

Съвпадението на 25 април тази година, в навечерието на Великден – „Реквием“ от Верди бе заложен в програмата и на Софийска опера, и на Филхармонията – доведе до напрежение между двете институции. Но по думите на Найден Тодоров, експериментът довел до интересен резултат: и двете зали били пълни. Дублажът обаче провокирал среща между двамата директори, от което в предстоящия сезон ще произтекат няколко съвместни концерта – какво и как, тепърва ще бъде обявено.

Суеверие

Запитан как ще финансира поредния звезден сезон на Филхармонията, Найден Тодоров заяви, че може да си го позволи – въпреки че в началото на 90-ия сезон вдигна заплатите. По думите му, приходите на институцията тази година са още по-високи от предишната. През 2018-а година той не скри, че разполага с 2,5 млн. лв. преходен остатък – но сега отказа да назове конкретна сума:

„Движим се вълнообразно. Но ме е страх да се хваля“.

Призна обаче, че средствата, с които ще финансира следващия сезон на Филхармонията, „са си наши“.

„В момента имаме резерв да не работим половин година – но ние, разбира се, няма да го направим“, сподели с усмивка Тодоров.

Добър съветник

На въпрос как успява да убеди толкова много и големи звезди да гостуват в България, Найден Тодоров отвърна, че има добър съветник: Йоан Холендер – една от най-авторитетните фигури в оперния свят, дългогодишен директор на Виенската опера, създател на престижния музикален фестивал „Джордже Енеску”, артистичен съветник на „Метрополитън опера“ и на Пролетния фестивал в Токио. Холендер помага за програмата на Софийската филхармония – и благодарение на него Тодоров твърди, че успява да „тушира“ финансовите претенции на артистите.

От 1 до 15 юни билетите за новия сезон на Софийска филхармония са пуснати ексклузивно в продажба за членовете на Филхармоничното общество.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах