POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийската филхармония пуска безплатно студенти и ученици

Достъп за бъдещи музиканти срещу ученическа карта или студентска книжка

 - Софийската филхармония пуска безплатно студенти и ученици

Софийската филхармония предприема стратегия за привличане на младата аудитория. От 1 февруари концертите им ще бъдат безплатни за студенти и ученици от средните и висши музикални училища, които са около 4000. За достъп е нужно да бъде представена единствено ученическа карта или студентска книжка, обясни пред „Площад Славейков“ и.д. директор на националния арт институт Виктор Стоянов. Програмата е наречена „Имаш запазено място“и ще продължи до края на сезона.

Възможността на Филхармонията да пуска безплатно зрители на концертите си обаче не е неограничена. За определен период от време ще бъде направена статистика за степента на интереса на младите хора към симфоничната музика и въз основа на данните ще бъдат определени местата, които ще бъдат пазени за тях на касата.

Стоянов оглавява от месец и половина в Софийската филхармония, но вече е спечелил състава на своя страна, защото е отворен за предложения и музикантите не е нужно да чакат с месеци пред кабинета му за среща, както се случваше с предишния дългогодишен директор Явор Димитров. На пресконференция днес новият началник на симфониците коментира лаконично предшественика си на поста: „Досега е царяло феодално ръководство“. По думите му финансите на института са стабилни, но недостатъчни.

Директорът бе подкрепен с присъствието на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, и.д. директор на „Сценични изкуства“ в Министерството на културата Ина Божидарова, ректора на Музикалната академия Митко Момчилов, директора на Софийското музикално училище Милка Митева и Галина Бежанска от дирекция „Култура“ на Софийската община.

Следващият месец Филхармонията ще обяви новата си инициатива „Приятели на филхармонията“, чиято цел е да бъде търсена широка обществена и бизнес подкрепа за популяризиране на събитията на оркестъра.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90