Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийската филхармония с концерт в залата на Берлинската филхармония

Първо гостуване за националния оркестър в емблематичната зала

Софийската филхармония - Софийската филхармония с концерт в залата на Берлинската филхармония

Софийската филхармония

Софийската филхармония ще излезе на сцената в Голямата зала на Берлинската филхармония за пръв път в дългогодишната си история. Събитието в сградата на улица „Хебрерт фон Караян“ ще се състои на 12 декември тази година. Гастролът е по покана на Българския културен институт в Берлин по повод неговата 60-та годишнина.

Поне 2440 души, колкото са седящите места в залата, ще имат възможност да слушат нашия оркестър на живо в германската столица.

Програмата включва Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист ще бъде виртуозният български пианист Людмил Ангелов, а на диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров.

За нас е огромна отговорност да представим българската култура в тази емблематична зала. Животът на Панчо Владигеров е тясно свързан с Берлин – коментира диригентът. – Той печели два пъти наградата „Менделсон“, докато специализира в Берлинската музикална академия. Там той композира и някои от най-значимите си произведения. С този концерт искаме да  покажем тези културни връзки.“

Голямата зала на Берлинската филхармония побира 2440 ценители на класическата музика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гастролът в Берлинската филхармония идва няколко месеца, след като националният ни оркестър покори „Музикферайн“ във Виена и два пъти бе аплодиран на крака в Златната зала.

Две седмици преди гостуването в Берлин, на 26 ноември Националният оркестър ще представи Италианската симфония на Менделсон и в зала „Ватрослав Лисински“ в Загреб, където оркестърът гостува и през 2019 г. Солист в хърватската столица ще бъде цигуларят Веско Ешкенази, който ще изпълни Концерта за цигулка от Менделсон.

Българският културен институт в Берлин е основан през 1962 г. като културен център в бившата ГДР с основна задача да разпространява български книги и записи. От 1962 г. той насърчава културния обмен между България и Германия и представя актуална картина на нашето изкуство. От 1997 г. работи като културен институт.

През годините Институтът се утвърждава не само като център за разпространение на българската култура, но и участва в организирането на двустранни дипломатически срещи между България и Германия. През 2019 г. камерен оркестър от Софийската филхармония беше специален гост на честването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg