Софийска филхармония МЕГАБОРД

Софийската филхармония с нови тромпети Страдивариус

Първият тромпетист на оркестъра Петър Македонски представя Концерт за тромпет от Васил Казанджиев

Тромпетистите на Софийската филхармония. Петър Македонски е вторият от дясно наляво. Снимка: Софийска филхармония - Софийската филхармония с нови тромпети Страдивариус

Тромпетистите на Софийската филхармония. Петър Македонски е вторият от дясно наляво. Снимка: Софийска филхармония

Четири тромпета са новите попълнения на служба в Софийската филхармония. Тромпетистите от националния ни оркестър ще свирят с два B-тромпета и два C-тромпета на водещата световна марка „Vincent Bach“, модел „Страдивариус“. Инструментите са били поръчани от Америка и от няколко дни вече се опознават с музикантите.

Моделът „Страдивариус“ е добре познат на тромпетистите от елитните оркестри по света.

„Тези инструменти са абсолютна класика, а моделите, освен ненадминатите качества, притежават и легендарен статут – коментира Петър Македонски, първи тромпетист на Софийската филхармония. – Затова и бяха нашият естествен избор. С-тромпетът е правен по изискванията на легендарния тромпетист и преподавател Адолф Херсет – дългогодишен първи тромпет на Чикагска филхармония. В-тромпетът е абсолютно легендарен модел 37 G (Gold). Много хора си мислят, че тромпетът е просто жълт или позлатен, но всъщност в състава на материала, от който е изработен, има висок процент съдържание на злато. Оттам идва мекият и благороден звук.

Моделът „Страдивариус“ е предпочитан избор на тромпетистите от елитните оркестри по света. Снимка: Софийска филхармония

Един от новите тромпети ще направи своя дебют пред публика на 4 май, когато Македонски ще представи Концерт за тромпет от Васил Казанджиев. В програмата са включени още Адажио из балета „Спартак“ от Арам Хачатурян и „Нощи в градините на Испания“ от Мануел де Файя със солист пианистката Елена Башкирова. Диригент на вечерта ще бъде Росен Гергов.

Васил Казанджиев представя Концерта за тромпет така:

„Третата част на произведението (рондото) е композирана по време на следването ми (трети курс) в Музикалната академия при проф. Панчо Владигеров. Другите две части ги прибавих по-късно, без той да знае“.

Творбата прозвучава за първи път в изпълнение на Васил Костов със Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев през 1959 г. в Пловдив. Днес е сред най-обичаните произведения от тромпетистите заради своята жизнерадостност, спонтанна емоционалност и динамична ритмика, които дават възможности за максимална изява на виртуозитета на солиращия тромпет.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах