Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийската филхармония с повторен триумф в Загреб

Националният оркестър и Веско Ешкенази посрещнати с бурни аплодисменти и нова покана за концерт

Веско Ешкенази бе солист на концерта на 26 ноември. Снимка: Виктория Вучева - Софийската филхармония с повторен триумф в Загреб

Веско Ешкенази бе солист на концерта на 26 ноември. Снимка: Виктория Вучева

Софийската филхармония затвърди успеха си в Загреб с втори триумфален гастрол в хърватската столица. Музикантите, водени от маестро Найден Тодоров, и солистът Веско Ешкенази бяха посрещнати с бурни аплодисменти за концерта си на 26 ноември в зала „Ватрослав Лисински“.

Това бе второ гостуване за националния ни оркестър в Загреб, преди това те свириха на хърватската сцена през 2019 г. В съботната вечер Филхармонията и Веско Ешкенази представиха Концерт за цигулка от Менделсон, а във втората част прозвуча Италианска симфония от същия композитор. Вечерта завърши с биса „Imagine” на „Бийтълс“ в аранжимент за цигулка.

В края на гастрола стана ясно, че музикантите са получили още една покана за ново гостуване в Загреб, но това ще се случи след приключването на ремонта на залата, пострадала при голямото земетресение през 2020 г. Очаква се тя да бъде затворена от 2024-а до 2026 г. за пълна реконструкция.

Сред публиката бяха Н. Пр. Полсаника на България в Хърватска госпожа Генка Георгиева, зам.-министъра на културата г-жа Борислава Танева, много дипломати, генералния директор на зала „Лисински“ и др.

Веско Ешкенази и маестро Тодоров се поздравяват. Снимка: Виктория Вучева

Концертът бе част от съботния цикъл на залата, в който гостуват престижни състави от Европа, сред които Кралския симфоничен оркестър на Лондон с Василий Петренко, Симфоничния оркестър на Монреал, Чешката филхармония с диригент Семьон Бичков, Оркестърът на Лихтенщайн и др.

Гостуването в Загреб се осъществи със съдействието на Министерството на културата и Посолството на Република България в Загреб.

Италианската симфония от Менделсон ще звучи и на 12 декември в Берлин, когато Националният оркестър под палката на Найден Тодоров ще изнесе своя първи концерт в голямата зала на Берлинската филхармония. Солист ще бъде Людмил Ангелов, който ще представи Третия концерт за пиано на Владигеров. Гостуването в Германия е по покана на Културния ни институт там.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg