Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Софийската филхармония ще свири в „Музикферайн“

Българският оркестър с концерт в Златната зала, един от символите на музикална Виена

На диригентския пулт ще бъде директорът на Филхармонията Найден Тодоров. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Софийската филхармония ще свири в „Музикферайн“

На диригентския пулт ще бъде директорът на Филхармонията Найден Тодоров. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

За втори път в своята история Софийската филхармония ще звучи на сцената на „Музикферайн“ – един от символите на музикална Виена и сред най-престижните концертни зали в класиката. На 5 декември българският оркестър ще свири в Златната зала, откъдето всяка година се предава на живо обедният Новогодишен концерт на виенските филхармоници. 

В програмата на концерта са „Жар птица“ от Игор Стравински, Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак и Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, чието произведение ще прозвучи за втори път в тази зала след 1922-а.

В своята 91-годишна история Софийската филхармония е концертирала само веднъж в „Музикферейн“ – през 2000 г., под диригентството на Емил Табаков, със солисти Николай Гяуров, Александрина Милчева, Иван Момиров и Мариана Цветкова. Събитието е било под патронажа на г-жа Антонина Стоянова, съпруга на тогавашния ни президент Петър Стоянов, и в присъствието на дипломатическите представителства във Виена.

Концертът сега на 5 декември също е под патронажа на държавния глава, Румен Радев. Събитието е посветено на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Австрия.

На диригентския пулт ще излезе директорът на Филхармонията, виенският възпитаник маестро Найден Тодоров.

Билетите за концерта на Софийската филхармония в „Музикферайн“ са на цени от 5 до 68 евро.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90