Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Софийската филхармония ще свири в „Музикферайн“

Българският оркестър с концерт в Златната зала, един от символите на музикална Виена

На диригентския пулт ще бъде директорът на Филхармонията Найден Тодоров. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Софийската филхармония ще свири в „Музикферайн“

На диригентския пулт ще бъде директорът на Филхармонията Найден Тодоров. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

За втори път в своята история Софийската филхармония ще звучи на сцената на „Музикферайн“ – един от символите на музикална Виена и сред най-престижните концертни зали в класиката. На 5 декември българският оркестър ще свири в Златната зала, откъдето всяка година се предава на живо обедният Новогодишен концерт на виенските филхармоници. 

В програмата на концерта са „Жар птица“ от Игор Стравински, Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак и Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, чието произведение ще прозвучи за втори път в тази зала след 1922-а.

В своята 91-годишна история Софийската филхармония е концертирала само веднъж в „Музикферейн“ – през 2000 г., под диригентството на Емил Табаков, със солисти Николай Гяуров, Александрина Милчева, Иван Момиров и Мариана Цветкова. Събитието е било под патронажа на г-жа Антонина Стоянова, съпруга на тогавашния ни президент Петър Стоянов, и в присъствието на дипломатическите представителства във Виена.

Концертът сега на 5 декември също е под патронажа на държавния глава, Румен Радев. Събитието е посветено на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Австрия.

joystation.bg

На диригентския пулт ще излезе директорът на Филхармонията, виенският възпитаник маестро Найден Тодоров.

Билетите за концерта на Софийската филхармония в „Музикферайн“ са на цени от 5 до 68 евро.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах