Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Софийската филхармония свири „Бай Ганьо“ във Виена

Найден Тодоров обяви големите предстоящи концерти с участието на Томас Хемпсън, Бенджамин Апъл, Клаус Петер Флор, Валентина Лисица

Триумфът на Софийската филхармония в „Музикферайн“ във Виена на 5 декември 2019 г. Снимка: Руди Бежев - Софийската филхармония свири „Бай Ганьо“ във Виена

Триумфът на Софийската филхармония в „Музикферайн“ във Виена на 5 декември 2019 г. Снимка: Руди Бежев

Софийската филхармония ще се завърне в „Музикферайн“ във Виена само две години, след като впечатли меломаните в австрийската столица. Там, на 9 декември тази година, националният ни оркестър ще изпълни „Бай Ганьо“ на Веселин Стоянов. В програмата на концерта е и Пета симфония на Чайковски, за да покажат „как славянски оркестър изпълнява Чайковски“. Новината съобщи директорът на Филхармонията Найден Тодоров на среща с медиите, където оповести предстоящите събития на институцията.

Силен сезон подготвят симфониците – за втора поредна година концертите няма да спрат и през лятото. Големите концерти от Летния сезон ще се провеждат на сцена на открито в Борисовата градина, а камерните – в атриума на Националната галерия „Квадрат 500“.

С нетърпение се очаква и друго лятно събитие, в което Софийската филхармония участва (но не е организатор)концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго на 31 август пред храм-паметника „Александър Невски“. Диригент е Найден Тодоров. По-късно през годината, на 31 октомври, друга фигура от световната сцена ще излезе пред българската публика – прочутият баритон Томас Хемпсън, който пя у нас преди две години и залата не можа да побере всички желаещи да го чуят.

Тодоров с гордост съобщи гостуването на трима колоси в дирижирането – Владимир Федосеев (7 октомври),  Денис Ръсел Дейвис (28 октомври) и Кристоф Ешенбах (2 декември).

На 11 ноември в София ще гостува баритонът Бенджамин Апъл, лице на „Сони класикъл“. Диригент на събитието е Клаус Петер Флор, работил със Софийската филхармония в началото на кариерата си, преди да дебютира с Берлинската филхармония през 1988 г. При срещата си с Найден Тодоров в България, за да обсъдят програмата, Петер Флор имал необичайно изискване – помолил директора на първия ни оркестър да му признае кой композитор най-много плаши музикантите. След отговора на Тодоров в програмата за концерта вече е 49-ата симфония на Хайдн, наричана „Страстната“ и определена от директора като „изпит за всеки оркестър“.

Върволицата от изпълнители на върха на славата им ще продължи през целия есенен сезон – с националния оркестър ще свирят Жерар Косе, един от най-търсените изпълнители на виола на нашето време; младата тромпетистка Лусиен Реноден Вари; пианистката Анна Федорова, чието изпълнение на Рахманинов в Ютюб са гледали около 30 млн. души, и Валентина Лисица, една от най-популярните пианистки с хиляди последователи в социалните мрежи.

Преговорите за някои концерти са се случили по-трудно от други, признава Тодоров. За пример той даде предстоящото събитие на 21 ноември, когато Юлиан Рахлин ще дирижира цигуларката Вилде Франг. Когато директорът на Филхармонията опитал да се свърже с агентите на Франг, от там му заявили категорично, че в следващото десетилетие българската публика не може да се надява на неин гастрол. Но се намесило щастливо стечение на обстоятелствата – когато Тодоров преговарял с Рахлин за концерта, цигуларят попитал какво директорът намира за най-трудно постижима цел на позицията си. Той му разказал за ситуацията с Франг и се оказало, че Рахлин е приятел с цигуларката и ѝ се обадил да уговори съвместния им концерт в България още по време на срещата си с Тодоров.

Специално ще бъде гостуването и на диригента Адриан Прабава на 16 септември. Индонезиецът, обсъждан за главен диригент на оркестъра ни преди години, ще открие официално сезона с „Ръченица“ от Георги Костов. Солист в концерта ще бъде големият пианист Стивън Ковачевич.

На 16 декември публиката в Зала „България“ ще слуша 17-годишната Летиция Хан, започнала да свири на пиано едва на 2 години. На 12 талантливото момиче за пръв застава на диригентския пулт. У нас обаче тя само ще свири, ще изпълнява Моцартова програма под диригентството на Фридрих Пфайфер, гостувал у нас и преди.

„Вървим във възход – заяви Найден Тодоров. – Тази програма ще ви накара да забравите за последната Ковид-година.

Директорът на Софийската филхармония подчерта и важна кауза, за която от години се бори – построяването на нова концертна зала в София. Затова в началото на септември ще се проведе специален концерт, който цели да подчертае важността на инициативата. Тодоров отказа да съобщи детайли, посочи единствено, че намерението е залата да бъде вдигната в идеалния център на столицата. На въпрос дали не става дума за преустройство на някоя съществуваща сграда за нуждите на класическата музика, Тодоров заяви, че се борят за нова концертна зала.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС