POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийската филхармония връща към живот забравен шедьовър

„Орфа“ на Адолф Адам с първо изпълнение след оригиналната постановка от 1852 г.

Дарио Салви на диригентския пулт на Софийската филхармония. Снимка: Василка Балевска - Софийската филхармония връща към живот забравен шедьовър

Дарио Салви на диригентския пулт на Софийската филхармония. Снимка: Василка Балевска

Музиката на балет, тънал в забрава 160 години, ще изпълни Софийската филхармония в предстоящ свой концерт. Концертно изпълнение на балета „Орфа“ на Адолф Адам ще бъде представено на 14 април в Зала „България“.

Добре известен със своите Коледни песни и с балетите „Жизел“ и „Корсар“, Адолф Адам всъщност е автор на общо 40 опери и около 20 балета. Балетните му произведения са високо оценявани от Чайковски, но повечето от тях са били в известна степен игнорирани както от съвременниците му, така и от следващите поколения. Постепенно част от заглавията влизат в репертоара на балетните трупи благодарение на диригента Ричард Бониндж, но някои произведения нямат същия късмет.

Предстои да се промени съдбата на „Орфа“ – балет, завършен през 1852 г., и върнат към активен концертен живот от шотландско-италианския диригент Дарио Салви. Това е предпоследният от балетите на Адам, плод на дълги години работа като оперен и балетен композитор. До 1860 г. се радва на 51 представления на оперните сцени в Париж, след което бива забравен. Този балет, както и „Корсар“, използват най-големите инструментални платна, които Адам някога е създавал, показващи истинско оркестрово майсторство, отбелязват от Филхармонията и допълват, че партитурата внушава изключително усещане за движение, въображение и цвят на звука.

„Орфа“ е балет в две действия и се базира на елементи от скандинавската митология. Разказва се за момичето Орфа, отвлечено от бога на пакостите Локи. Годеникът ѝ Лодброг се отправя на опасно приключение да я спаси от гърлото на вулкана Хекла и с помощта на Один успява. На финала двамата влюбени се венчават във Валхала.

Диригент на „Орфа“ ще бъде Дарио Салви, който посвещава кариерата си на преоткриването на дълго забравени музикални шедьоври. Той бързо и успешно се налага като диригент на музикално-театралната сцена в жанровете на операта, балета и оперетата.

Роден в Северна Италия, но пребиваващ предимно в Шотландия, той получава образованието си в Италия и Великобритания. Учи сопранов саксофон към Филхармонията „Санта Чечилия“, след което практикува като саксофонист и кларинетист – изпълнител и аранжор на свободна практика. Свири професионално на бас-китара и в различни състави. Заема длъжността музикален директор на Алпийските войски на италианската армия. Същевременно е офицер в Кралския полк на Шотландия.

Завършва бакалавърска степен по приложна психология в Университета в Дерби, Великобритания (2011), получава магистърска степен по дирижиране в Университета на Източна Англия (2012). Паралелно работи като асистент-диригент и аранжор на камерния оркестър „Англия“ и основава Imperial Vienna Orchestra.

Салви специализира в изпълнението и звукозаписа на преоткрити произведения на композитори от музикалната класика, както и на съвременни творби. За лейбъла „Наксос“ той записва музика на Енгелберт Хъмпърдинк, Йохан Щраус, Ингеборг фон Бронсарт, Джакомо Майербер, Хайнрих Маршнер, Франц фон Супе, Ришар Жьоне, Даниел Еспри и Франсоа Обер.

Дарио Салви вярва, че преоткриването на стари партитури е важна стъпка в опазването на културното и музикално наследство и работи усилено за реставрацията и популяризирането на подобни музикални или оперни представления.

Сред изпълненията на Салви са световните премиери на „Африканката“ на Франц фон Супе и „Морският кадет“ на Франц Рихард Жене, записите на Щраус със Софийската филхармония. Дирижира продукция на Оперния фестивал на леда в Кралската опера в Маскат. Предстоят му световните премиери на операта „Едит Кавел“ на малтийския композитор Паолино Васало в Театру Риджиал (Малта), оперетата на идиш „Счупената цигулка“ на Йозеф Румшински във Филаделфия и „Моцарт“ на Супе в Белгия и Холандия.

Салви е главен гост-диригент на Зимната опера в Сейнт Луис (САЩ) и главен диригент на Камерния оркестър „Metamorphosis“ в Ню Йорк.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90