Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Софийската митрополия не одобрява проекта за площад „Света Неделя“

Патриархът нямало да може да се провира между стъклените осветителни тела, за да отслужи литургия в храма

„Светещите гъби“ на площада щели да възпрепятстват придвижването на патриарха от Митрополията до храма „Света Неделя “. Визуализация: Студио „Фуксас“ - Софийската митрополия не одобрява проекта за площад „Света Неделя“

„Светещите гъби“ на площада щели да възпрепятстват придвижването на патриарха от Митрополията до храма „Света Неделя “. Визуализация: Студио „Фуксас“

Патриархът ще бъде затруднен да извършва богослужения в катедралния храм „Света Неделя“, ако проектът на студио „Фуксас“ бъде реализиран. Това обясни по време на общественото обсъждане на проекта в Съюза на архитектите в България енорийският свещеник в храма Кирил Попов, съобщава „Дневник“.

Възраженията на църквата са няколко. На първо място според проекта естакадата пред храма ще бъде премахната, а цялото пространство ще бъде забранено за автомобили, дори и за линейки. Това напълно изключва възможността патриархът и митрополитите да отидат на богослужение. Студио „Фуксас“ освен това предлага да бъде затворен входът откъм площада към сградата на Богословския факултет и Софийската митрополия, където живее патриархът. За да влиза Негово светейшество в дома си през нов вход откъм ул. „Цар Калоян“, трябва да бъде преустроен целият двор на митрополията, а това е излишно и скъпо, смята отец Попов. Духовникът не може да си представи как патриархът ще се провира между осветителните тела, за да стигне от Софийска митрополия до храма „Света Неделя“ за литургия.

От името на църквата енорийският свещеник изказа опасения и от задълбочаващите се археологически разкопки в близост до храма. Той припомня, че преди повече от 30 години църквата е била в опасност заради слягащи се земни маси и това наложило укрепването ѝ с подземни бетонни колони.

„Дневник“ добавя и мнението на председателя на САБ арх. Тодор Попов, че промяната на тези детайли от проекта на Фуксас са възможни, но това ще бъде практически нов проект.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Вижте още: ФОНТАНИ, ЗЕЛЕНИНА И СВЕТЕЩИ ГЪБИ СЛЕД РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА „СВЕТА НЕДЕЛЯ“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах