Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Софийската митрополия не одобрява проекта за площад „Света Неделя“

Патриархът нямало да може да се провира между стъклените осветителни тела, за да отслужи литургия в храма

„Светещите гъби“ на площада щели да възпрепятстват придвижването на патриарха от Митрополията до храма „Света Неделя “. Визуализация: Студио „Фуксас“ - Софийската митрополия не одобрява проекта за площад „Света Неделя“

„Светещите гъби“ на площада щели да възпрепятстват придвижването на патриарха от Митрополията до храма „Света Неделя “. Визуализация: Студио „Фуксас“

Патриархът ще бъде затруднен да извършва богослужения в катедралния храм „Света Неделя“, ако проектът на студио „Фуксас“ бъде реализиран. Това обясни по време на общественото обсъждане на проекта в Съюза на архитектите в България енорийският свещеник в храма Кирил Попов, съобщава „Дневник“.

Възраженията на църквата са няколко. На първо място според проекта естакадата пред храма ще бъде премахната, а цялото пространство ще бъде забранено за автомобили, дори и за линейки. Това напълно изключва възможността патриархът и митрополитите да отидат на богослужение. Студио „Фуксас“ освен това предлага да бъде затворен входът откъм площада към сградата на Богословския факултет и Софийската митрополия, където живее патриархът. За да влиза Негово светейшество в дома си през нов вход откъм ул. „Цар Калоян“, трябва да бъде преустроен целият двор на митрополията, а това е излишно и скъпо, смята отец Попов. Духовникът не може да си представи как патриархът ще се провира между осветителните тела, за да стигне от Софийска митрополия до храма „Света Неделя“ за литургия.

От името на църквата енорийският свещеник изказа опасения и от задълбочаващите се археологически разкопки в близост до храма. Той припомня, че преди повече от 30 години църквата е била в опасност заради слягащи се земни маси и това наложило укрепването ѝ с подземни бетонни колони.

„Дневник“ добавя и мнението на председателя на САБ арх. Тодор Попов, че промяната на тези детайли от проекта на Фуксас са възможни, но това ще бъде практически нов проект.

Вижте още: ФОНТАНИ, ЗЕЛЕНИНА И СВЕТЕЩИ ГЪБИ СЛЕД РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА „СВЕТА НЕДЕЛЯ“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg