МАРИЯ ЖОАО ПИРЕШ И НАЙДЕН ТОДОРОВ

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Софийската опера и балет на гастрол в Болшой театър

Грандиозна програма, коментира Владимир Урин, домакин на артистите от България

Публиката в Болшой театър ще види шест представления на Софийската опера и балет. - Софийската опера и балет на гастрол в Болшой театър

Публиката в Болшой театър ще види шест представления на Софийската опера и балет.

С продадени билети и възторжени аплодисменти започна гастролът на Софийската опера и балет в Болшой театър. Руските медии отбелязват, че националната ни оперна и балетна трупа стъпва на тази сцена след близо 40 години пауза. Публиката ще види шест представления.

Първият спектакъл в Москва бе операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков (12 май). Следват балетът „Корсар“ от Мариус Петипа (13 май) и тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ – оперите „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“, които ще бъдат показани съответно на 18, 19, 21 и 23 май. Играе се на две сцени – Историческата и Новата.

„Радваме се да приемем на гости Софийската опера и балет“, каза генералният директор на Болшой Владимир Урин, цитиран от ТАСС.

Урин напомни, че за последно българската трупа е излизала на тази сцена през 1981 г.

„И ето, след 37 години знаменитият софийски театър отново дойде в Москва, при това с толкова разнообразна, мащабна програма и в такъв представителен състав – продължава Урин. – Представят своята национална опера „Янините девет братя“, в годината на 200-ия юбилей на Петипа ще покажат своята версия на балета „Корсар“ и ще завършат гастрола с тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. Грандиозна програма. Навреме, защото сега в репертоара на Болшой театър няма Вагнер, и толкова по-интересно ще бъде да се види и чуе неговият шедьовър в изпълнение на българските колеги, на които желаем голям успех.“

Съставът на Софийската опера и балет в Москва е около 300 души.

Любителско видео от аплодисментите след балетния спектакъл „Корсар“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах