Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийската опера почита български светец пред „Александър Невски“

В три поредни вечери площадът пред катедралния храм ще се превърне във Великата Рилска пустиня (видео)

Актьорът Ириней Константинов ще се превъплъти в св. Йоан Рилски. Снимка: Стопкадър - Софийската опера почита български светец пред „Александър Невски“

Актьорът Ириней Константинов ще се превъплъти в св. Йоан Рилски. Снимка: Стопкадър

Три спектакъла организира Софийската опера и балет на площада пред „Александър Невски“ през юли. Мястото е избрано заради духовната си символика – катедралният храм ще бъде използван като естествен декор на спектакъла „Рилският пустинник“, посветен на свети Йоан Рилски.

Музикалната поема е по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов. Ще бъде изпълнена в три поредни вечери, на 26, 27 и 28 юли от 21 ч. Спектаклите се посвещават на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала.

Сюжетът проследява житието на Йоан Рилски Чудотворец. Действието се развива в края на IX и първата половина на X в., Златния век на България при управлението на царете св. Борис-Михаил, Симеон Велики и св. Петър. Из цялата българска земя се строят църкви и манастири, а православната християнска вяра процъфтява. На фона на този духовен подем един младеж се отказва от всички свои земни притежания и се отправя на пътуване към Осоговската планина, поречието на Струма, Витоша и Рилската пустиня.

Произведението е създадено от писателя, поет и етнограф Тихомир Павлов още през 1937 г. Поради стечение на обстоятелствата то остава в забвение, докато през 2022 г. свещенослужителят, композитор, диригент и педагог отец Кирил Попов я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение.

Диригенти на трите спектакъла ще бъдат Старозагорският митрополит Киприан (26 юли) и Жорж Димитров (27 и 28 юли). В ролята на Иван Рилски ще влезе Ириней Константинов. В образа на светеца в младостта му ще бъде Атанас Младенов, в останалите знакови роли са Ангел Христов, Иван Радев, Димитър Станчев, Николай Петров, Веселин Михайлов, Стефан Владимиров, Иван Александров, Велислав Нинов, Ангел Антонов, Александър Георгиев, Росен Ненов, Николай Павлов, Николай Войнов, Георги Джанов, Красимир Динев, Кирил Константинов, Юлиана Тодорова и Николай Милев. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера.

Режисьор и сценограф на мащабната продукция е Пламен Карталов, който вече има опит с нестандартните сценични пространства. През 2014 г. пред „Александър Невски“ се игра неговата постановка „Борис Годунов“, който освен това бе заснет и излъчен пред света чрез платформата „Opera Vision“. През 2016 г. режисьорът и директор на Софийската опера за втори път работи пред храм-паметника, този път постави „Набуко“.

В екипа на мащабната продукция са още Георги Стрезов – оркестрация, диригент на хора е Виолета Димитрова, сценограф – Нела Стоянова, а художник – Кристиян Стоянов. Костюмите са на художничката Марта Миронска. Консултант, съставител на синопсиса и други текстове е проф. Павел Павлов. Консултант е и Белоградчишкият епископ Поликарп. Преводът от църковнославянски е на проф. д-р Иван Желев.

Представленията са с участието на Детската формация „Таласъмче“  с ръководител Димитър Костанцалиев и със специалното участие на отдел „Специализирани полицейски сили“ към СДВР.

Събитието е под патронажа на кмета на София Васил Терзиев.

Билети – на цени от 30 до 100 лева – се предлагат на касата на Операта и в сайта им онлайн.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg