Софийската опера затваря заради Ковид-19

Непрекъснато се заразяват хора - защо да стресираме и себе си, и публиката, обясни директорът Пламен Карталов

Снимка: Софийска опера и балет - Софийската опера затваря заради Ковид-19

Снимка: Софийска опера и балет

Софийската опера спира временно спектаклите, за да не излага на риск състава и публиката си, съобщи пред „Площад Славейков“ директорът на националната институция Пламен Карталов.

„Скъпи приятели на Софийската опера, поради усложняващата се епидемична обстановка и въпреки всички мерки за безопасност срещу разпространението на коронавируса, взехме отговорното решение да ограничим спектаклите до 8 ноември – оповестиха от Операта във Фейсбук. – Присъединяваме се към препоръките на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и Софийски оперативен щаб за овладяване на заразата с COVID-19. Молим за Вашето разбиране, защото отговорността е обща.“

Акад. Карталов обясни пред „Площад Славейков“, че случаите на Ковид-19 в Операта са се увеличили, без да уточнява колко от артистите и служителите са с коронавирус. Преди седмица водещото сопрано в трупата Габриела Георгиева съобщи, че е с положителен тест. Преди нея и музикантът от оркестъра на Операта Огнян Михов се зарази.

„Нещата вървят чудесно, хората в Операта работят с изключителна отговорност и професионализъм, но непрекъснато се заразяват хора – защо да стресираме и себе си, и публиката. А и не се изплаща икономически“, каза Пламен Карталов.

Фантастико

Отменени са спектаклите от днес, 24 октомври, до 8 ноември включително – „Рейнско злато“, „Жизел“, Концерт за бебоци, „Мечо Пух“, „Кармен“, „Клетниците“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“ и „Парсифал“.

Софийската опера и балет е поредната културна институция в България, която затваря временно заради коронавируса. До края на октомври са отменени представленията в Националния музикален театър и в Театър „199“.

Вижте още: ПЛАМЕН КАРТАЛОВ: СВИРИМ ОТБОЙ, ТРЯБВА ДА ПАЗИМ ПУБЛИКАТА

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах