Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийската опера затваря заради Ковид-19

Непрекъснато се заразяват хора - защо да стресираме и себе си, и публиката, обясни директорът Пламен Карталов

Снимка: Софийска опера и балет - Софийската опера затваря заради Ковид-19

Снимка: Софийска опера и балет

Софийската опера спира временно спектаклите, за да не излага на риск състава и публиката си, съобщи пред „Площад Славейков“ директорът на националната институция Пламен Карталов.

„Скъпи приятели на Софийската опера, поради усложняващата се епидемична обстановка и въпреки всички мерки за безопасност срещу разпространението на коронавируса, взехме отговорното решение да ограничим спектаклите до 8 ноември – оповестиха от Операта във Фейсбук. – Присъединяваме се към препоръките на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и Софийски оперативен щаб за овладяване на заразата с COVID-19. Молим за Вашето разбиране, защото отговорността е обща.“

Акад. Карталов обясни пред „Площад Славейков“, че случаите на Ковид-19 в Операта са се увеличили, без да уточнява колко от артистите и служителите са с коронавирус. Преди седмица водещото сопрано в трупата Габриела Георгиева съобщи, че е с положителен тест. Преди нея и музикантът от оркестъра на Операта Огнян Михов се зарази.

„Нещата вървят чудесно, хората в Операта работят с изключителна отговорност и професионализъм, но непрекъснато се заразяват хора – защо да стресираме и себе си, и публиката. А и не се изплаща икономически“, каза Пламен Карталов.

Отменени са спектаклите от днес, 24 октомври, до 8 ноември включително – „Рейнско злато“, „Жизел“, Концерт за бебоци, „Мечо Пух“, „Кармен“, „Клетниците“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“ и „Парсифал“.

Софийската опера и балет е поредната културна институция в България, която затваря временно заради коронавируса. До края на октомври са отменени представленията в Националния музикален театър и в Театър „199“.

Вижте още: ПЛАМЕН КАРТАЛОВ: СВИРИМ ОТБОЙ, ТРЯБВА ДА ПАЗИМ ПУБЛИКАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg