POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийски солисти в танцов спектакъл. „Арабеск“ с диригент

Диригентът Пламен Джуров за пръв път ще участва в танцов спектакъл. Но няма да танцува, разбира се. - Софийски солисти в танцов спектакъл. „Арабеск“ с диригент

Диригентът Пламен Джуров за пръв път ще участва в танцов спектакъл. Но няма да танцува, разбира се.

Софийски солисти влизат в трупата на балет „Арабеск“. Само за един спектакъл, разбира се, и най-вероятно няма да им се наложи да танцуват. Но кой знае? Поканата към камерния ансамбъл и диригента им Пламен Джуров е да се включат в зрелищното представление „Пандора“, създадено от хореографката и директор на трупата Боряна Сечанова по музика на Пол ван Брюге и Петър Дундаков.

Освен Софийски солисти, в представлението ще се присъедини оперната певица Цветана Бандаловска, както и малка част от хор „Мистерията на българските гласове“. Текстовете на песните са написани специално за спектакъла, реализиран с финансовата подкрепа на Артфонд – Холандия, Столичната община и Министерството на културата.

Международна е и другата премиера, която подготвя балетът – комедията „Гигъл гигъл куак“ на Морис Кози, който за втори път
ще работи с нашите артисти след „Измъчвани мелодии“ по музика на Габриел Прокофиев.

Петима хореографи – от Великобритания, Израел, Холандия и двама българи, участват в деветото издание на конкурса за съвременна хореография по българска музика „Маргарита Арнаудова“, който ще се проведе на 5 ноември в Музикалния театър. Балет „Арабеск“ е организатор заедно с фондацията „Калина Богоева“.

„Обикновено се допускат трима хореографи, но представените сега проекти бяха много интересни, затова участниците са повече“, обясни хореографката Олеся Пантикина. С гласуване зрителите ще определят носителя на наградата на публиката, своя награда ще присъди и международното жури.

Петте избрани миниатюри в изпълнение на „Арабеск“ са по музика на Петър Дундаков, Георги Арнаудов и Добринка Табакова. Нейният албум, номиниран за „Грами“, е вдъхновил работите на двама от участниците в конкурса.

Първите представления през новия сезон на балет „Арабеск“ са „Кармина бурана“ и „Кармен колекшън“. Постановките на Боряна Сечанова ще бъдат изпълнени на 8 и 15 октомври в Музикалния театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90