Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Софийският куклен театрален салон започва с „Парад на куклите“

Ще се играят спектакли от София и страната с номинации за „Икар“

„Парад на куклите“ изгражда отношение към кукленото изкуство от най-ранна възраст. Снимка: Любомир Спиров - Софийският куклен театрален салон започва с „Парад на куклите“

„Парад на куклите“ изгражда отношение към кукленото изкуство от най-ранна възраст. Снимка: Любомир Спиров

Традиционният „Парад на куклите“ ще постави началото на Софийския куклен театрален салон на 19 март. Събитието ще се проведе на площадката пред салона на Столичния куклен театър на бул. „Янко Сакъзов“ №19. „Парад на куклите“, когато най-атрактивните и любими на малката публика кукли излизат извън сцената, за да оживеят пред зрителите си, се организира от Столичен куклен театър и Съюза на артистите в България.

Тазгодишното издание на Софийския куклен театрален салон ще представи богата програма с представления, сред които и няколко заглавия, номинирани за „Икар“ в категория „Куклен спектакъл“. „Бомбето“ на Пловдивския куклен театър ще гостува на сцената на Столичния куклен театър на ул. „Гурко“ №14 на 15 март от 19 ч. Две представления на „Малката самовила“ от 11 и от 16,30 ч. ще представят Куклен театър – Благоевград на 19 март. На следващия ден от 11 ч. ще се играе „Пипи Дългото чорапче“ на Държавен куклен театър – Ямбол. Веднага след представлението малки и големи ще могат да се включат в творческата работилница „Да си направим Пипи“, която ще водят актьори и художници от Столичен куклен театър. Събитието е с вход свободен, но с предварително записване.

Още един спектакъл, номиниран за „Икар“ за постижение в кукленото изкуство, влиза в програмата – „Малката нула“, авторски спектакъл на Мила Коларова и Румен Гаванозов, ще бъде представен на сцената на „Янко Сакъзов“ на 19 и 20 март от 11 ч.

Кулминацията на Кукления тетрален салон е на 21 март, когато се отбелязва Световният ден на кукления театър. Тогава в Столичния куклен театър ще се състои 13-ата церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади куклени  актьори. Тази година са номинирани 7 млади творци от Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, Държавен куклен театър – Пловдив, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Държавен куклен театър – Габрово, Държавен куклен театър – Търговище. Началото на церемонията е от 19 ч.

Наградата е учредена през 2009 г. на името на Сивина Сивинова – една от най-ярките млади актриси в Столичния куклен театър. „Сивина“ е и името на трупата на известната актьорска фамилия, играла над 20 години в страната и в чужбина. Първата церемония по награждаването се провежда през 2010 г. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци „АКТ-Унима“ – България. Инициативата е подкрепена от Съюза на артистите в България.

Кукленият театрален салон е част от Софийския театрален салон в Календара на културните събития на Столичната община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg