Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Софийският литературен фестивал с участието на Дубравка Угрешич, Алексей Салников и Давид Гросман

И с дискусии като „Кой има право да превежда?“ - „който най-много иска“ или „всеки сам си преценя“

Откриване на Коледния панаир на книгата през 2018 г. в НДК. Заради пандемията Литературният фестивал през 2021 г. ще бъде в онлайн формат, а празичната суета на Панаира в Двореца на културата няма да бъде обичайната. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Софийският литературен фестивал с участието на Дубравка Угрешич, Алексей Салников и Давид Гросман

Откриване на Коледния панаир на книгата през 2018 г. в НДК. Заради пандемията Литературният фестивал през 2021 г. ще бъде в онлайн формат, а празичната суета на Панаира в Двореца на културата няма да бъде обичайната. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Големи литературни имена като Ана Бландиана, Дубравка Угрешич, Алексей Салников, Фиона Сампсън, Мюриел Барбери, Елвира Семинара, Кони Палмен са сред гостите на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе от 7 до 12 декември 2021 г. в онлайн формат.

Акцентът на най-важното литературно събитие на годината този път е върху актуални писателски гласове от Европа. Международната програма включва както някои утвърдени имена, така и дебютиращи или по-слабо познати автори, носители на Европейската награда за литература.

Една от най-очакваните срещи е с хърватско-нидерландската писателка с български корени Дубравка Угрешич. Българският читател я познава от вече няколкото книги, преведени на български – „Баба Яга снесе яйце“, „Лисица“, „Епохата на кожата“ и др. Разговора с нея на 12 декември между 17 и 18 ч. ще проведе проф. Амелия Личева.

Френската авторка Мюриел Барбери, позната у нас най-вече с романа „Елегантността на таралежа“, ще се появи на 8 декември между 17,30 и 18,30 в разговор с Огнян Ковачев.

Македонската писателка Лидия Димковска ще бъде гост още в първия ден – 7 декември – между 15,45 и 16,45, модератор на разговора с нея ще бъде Милена Кирова.

Очаква се на 9 декември между 17,45 и 18,45 Велина Минкова да представи израелския автор Давид Гросман („Един кон влязъл в един бар“ и др.).

Ана Бландиана – румънска поетеса, есеистка, журналистка и общественичка, считана за най-голямата поетеса в румънската литература на ХХ в., ще гостува на фестивала на 12 декември между 18,30 и 19,30. Разговора с нея ще води Румяна Л. Станчева. Бландиана е почетен президент на румънския ПЕН-клуб, президент на правозащитния фонд Гражданска академия, основател и директор на Мемориала на жертвите на комунизма. Член е на поетическата академия „Стефан Маларме“, на Европейската академия на поезията, на Световната академия на поезията. Последната ѝ издадена книга на български е „Имитация на кошмар“ (превод Румяна Станчева).

Фиона Сампсън, също световно име в поезията, е сред участниците във фестивала. Публиката ще може да разговаря с нея на 11 декември между 19 и 20 ч. Модератор на срещата е Биляна Курташева. Британската поетеса е автор на 29 книги с поезия, публицистика и критика. Публикувана е на 37 езика, носителка на много награди, нейни книги са били избор на „Гардиън“, „Дейли Мейл“, „Сънди Таймс“, „Обзървър“, „Таймс“. Повод за разговора по време на фестивала е стихосбирката ѝ „Колсхил“ в превод на Цветанка Еленкова.

В последния ден на фестивала – 12 декември – от 11 до 12 ч. Гергана Димитрова ще води срещата с автора на „Петрови в грипа и около него“, руския писател Алексей Салников.

Авторът на „Ангелски езици“ Димитър Динев е сред писателите, които са с български произход, но пишат на други езици. Срещата с него ще бъде на 9 декември между 15,15 и 16,15 ч. с водещ Мирела Иванова.

Българските участници във фестивала са подбрани сред авторите, издали книга през последната година. Сред тях са Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Елена Алексиева, Цочо Бояджиев, Илко Димитров, Александър Секулов и др.

Тематичните модули са свързани с различни аспекти на литературната реалност. На 10 декември от 17,30 до 18,30 ч. ще се проведе разговор на тема „Авторство, критика, Фейсбук“ с модератор Амелия Личева и участници Снежина Петрова и Митко Новков.

Дискусията „Кой има право да превежда?“ е анонсирана със закачливи примери:

А) Който най-много иска

Б) Който най-много е учил

В) Който има прическа като тази на автора

Г) Всеки сам си преценя.

Дебатът ще се проведе на 11 декември с водещ Дария Карапеткова и участници Георги Ангелов, Ренета Килева, Стиляна Милкова и Георги Вълчев.

Най-новите тенденции и връзките между литературата и виртуалния свят ще бъдат разгледани в модула „Онлайн литература, подкастове, букстаграмъри“. Модератор на панела ще бъде Темз Арабаджиева, ще участват Магдалена Младенова – „Говорим за книги“ (подкаст), Христина Тодороваа и Стефан Русинов („Бележка под линия“, подкаст).

Поради противоепидемичните мерки през 2021 г. Софийският международен литературен фестивал ще се проведе онлайн. Всички събития ще се стриймват в страницата на фестивала във Фейсбук.

Фестивалът се провежда паралелно с 48-ото издание на Софийския международен панаир на книгата в НДК. Организира се от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България и Столична община. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах