Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София диша, а Пловдив чете едва-едва

Снимки: Румен Добрев - София диша, а Пловдив чете едва-едва

Снимки: Румен Добрев

Старата традиция на съборите по села и градове придобива днес ново съдържание във фестивала „София диша“. Като че ли целият град се бе изсипал тази неделя на тясната столична уличка „Ангел Кънчев“. Затворена за автомобили бе отсечката между „Солунска“ и „Патриарха“ и всички, които не са на море, излязоха да изпият по чаша вино и да послушат джаз по залез слънце.

Музика на живо звучеше кажи-речи на всеки ъгъл. Разпънати бяха шатри с екологично произведени продукти, италиански сандвичи, арабски сладкиши, домашна лимонада и сладолед…

IMG_0056 (1)

IMG_0018

Храната бе много по-обилна от литературата в този ден. Близо до легендарния Клуб на писателите, който отдавна не съществува, сега бяха наредени щандове на няколко издателства. Четенето беше най-важно на „София диша“ през този уикенд, но фестивалът няма амбицията да пресъздава Панаира на книгата, нито да клонира съседния площад „Славейков“, а още по-малко популярните Алеи на книгата в страната. В началото на „Ангел Кънчев“ бе разположен щандът на издателство „Жанет 45“, което организира културната седмица под тепетата „Пловдив чете“. От там започна и разходката на кмета на София Йорданка Фандъкова по „Ангел Кънчев“ в неделя. Около шатрата на издателството по-късно се появи и звездата на „Жанет 45“ Георги Господинов. Собственичката на издателството Божана Апостолова отсъстваше. Може би в този ден е участвала в ключов за културата на Пловдив етап от войната, която тя поведе срещу пришълците от София в културата на Пловдив.

IMG_0014 (1)

На Йорданка Фандъкова веднага се намери кой да й препоръча книги.

IMG_0146

Георги Господинов се появи край щанда на „Жанет 45“, които издават неговите книги.

Апостолова се опълчи на Кръга „Едно“. Заради тях бяха орязани бюджетите на емблематични местни събития като „Пловдив чете“. На литературното събитие общината под тепетата тази година даде едва 20 000 лв., независимо че участват големи имена и над 100 издателства. „София диша“ също е част от кампанията на града за Европейска столица на културата, но общината им позволява да „дишат“ с приличен бюджет – около 35 000 лв., при това всички участници са освободени от такси, които биха били между 20 и 30 000 лв. общо за петте недели на август.

IMG_0084 (1)

IMG_0292

Следващата неделя ул. „Пиротска“ става територия на фестивала, денят е наречен „Ветрове от цветове”. „Оборище“, на която се намира Столичното музикално училище, ще се превърне в сцена и дансинг на 24 август, когато на улицата ще излязат танцьори и музиканти. Финалът на „София диша“ е на 31 август на ул. „Цар Иван Шишман”, темата е „София – град на разнообразни култури и традиции“.

IMG_0032 (1)

IMG_0108 (1)

IMG_0105

IMG_0066

IMG_0107 (1)

IMG_0076

IMG_0116

IMG_0130

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90