Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

София диша, ухае на хляб и глина (снимки)

София тази неделя диша, рисува, свири... Снимки: Румен Добрев - София диша, ухае на хляб и глина (снимки)

София тази неделя диша, рисува, свири... Снимки: Румен Добрев

Във време, когато обичаите и църковните празници са се изродили в повод за ядене до пръсване и пиене до ход на зиг-заг, столичани си изнамериха нова традиция – „София диша“. Днес фестивалът завзе Малките пет кьошета и придаде различен уют на малкия квартал в идеалния градски център. На площада, който сключва улиците „Неофит Рислски“, „Хан Крум“ и „Шести септември“, жегата ухаеше на пресен хляб и теракота – защото на живо месеха тесто и глина.

unnamed (17)

unnamed (10)

Темата на първата от поредицата недели на „София диша“ бе екология. Видяхме продукцията на семейно стопанство от Петрич – производители на киви. Тъй като през месец август в България няма узряло киви, производителите предложиха сладко, нектар от киви, домашна напитка – кивинчело, както и домашно точена юфка от бяло и типово брашно.

unnamed (28)

„Зеленото драконче“ – онлайн магазин за екологични, практични и красиви идеи, представи екологични продукти за цялото семейство, дома и градината. Ферма „Версол” за биологично земеделие изложи домашно отгледана храна – между специфичните и редки култури, които се отглеждат, е и годжи бери.

unnamed (18)

unnamed (19)

Пчелна ферма „Дарис“, разположена близо до село Червен в Природен парк „Русенски Лом“, предложи на софиянци своя пчелен мед, също и свещи, изработени ръчно от пчелен восък, както и лешников тахан с мед – заместител по думите им на течния шоколад.

unnamed (27)

unnamed (26)

Мед от още един производител бе нареден между Кьошетата в центъра на София – събран от „Медената къща“. Пчелинът им е в село Сираково до Борован, Врачанска област. Magic nudles правиха на живо играчки от натурално зърнено нишесте.

А арт работилницата Jumping Clay покани столичните хлапета да направи фигурка от цветна глина.

unnamed (12)

unnamed (13)

unnamed (14)

unnamed (16)

unnamed (6)

unnamed (8)

unnamed (23)

unnamed (24)

unnamed (20)

unnamed (32)

unnamed

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg