Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„София диша“ вече без „Шишман“, излиза на булевард (карта)

В седмата си година фестивалът разширява обсега и се разделя на тематични зони

„София диша“ през 2014 – когато за една неделя китната улица „Шишман“ бе затворена за автомобили и отворена за изкуство. Снимка: БГНЕС - „София диша“ вече без „Шишман“, излиза на булевард (карта)

„София диша“ през 2014 – когато за една неделя китната улица „Шишман“ бе затворена за автомобили и отворена за изкуство. Снимка: БГНЕС

За първи път от създаването си фестивалът „София диша“ няма да се провежда и на ул. „Цар Иван Шишман“ – мястото, където бе дадено началото на събитието в една августовска неделя през 2010 г. За сметка на това, затворени за автомобили този път ще бъдат далеч по-обширни пространства – включително бул. „Александър Стамболийски“, от „Христо Ботев“ до църквата „Света Неделя“.

В четирите недели на август (тази година нямаме щастието да са пет, като миналата) отново ще се залага на културната програма, но този път локациите ще са и тематично разделени – всяка в общо пет зони. Това са Творческа зона Staropramen; Базарна зона; Релакс зона; Спортна Зона Decatlon; Детска зона.

„София диша“ започва на 7 август на ул. „Иван Денкоглу“ и няколко от пресечките ѝ. На 14-и ще са затворени частично улиците „Московска“, „Дунав“ и „11-и август“, а на 21-и – ул. „Княз Александър I“, като се бъде приобщена и Градската градина. Големият завършек ще е на 28 август – тогава изкуството и спортът ще изпълнят за първи път платната на бул. „Александър Стамболийски“.

karta

Може би най-интересната от петте зони е творческата. Именно там четирите недели на следващия месец ще гледаме десетки артистични проекти, много от които създадени специално за „София диша“, а някои и пригодени специално за конкретна локация.

Основните акценти тази година във визуалните изкуства ще са свързани с излагането на творби на Стела Гечева, Златин Орлов, Стоян Николов-Зиков, Анжела Пенчева, Николай Горнишки, Ели Цонова, Никола Михов, фотографския проект People of Sofia, както и илюстраторите Захари Попов, Точка Илиева, кампанията „Дай на Кирилица“, в която наши графични дизайнери представят предимствата на азбуката ни.

В програмата, чието публикуване по дни и зони предстои, присъстват пърформанси, стендъп комедии, цирково изкуство, танци, музика и филми. Запазено място има, разбира се, и литературата – с неиздавани творци от групата „Писателибезкниги“, както и млади автори на българските издателства.

На „София диша“ тази година всяка тематична зона ще застава зад специално избрана обществена кауза. Творческата зона е в подкрепа на творческите таланти в България; Базарната зона – на творческите индустрии в България; Релакс зоната – на хората в неравностойно положение; Спортната Зона – на здравословния начин на живот, а Детската зона се съсредоточава върху превенцията на насилието над деца.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg