Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„София филм фест“ през март с прожекция на живо

Откриват фестивала с новия филм на Камен Калев „Февруари“

Кадър от „Февруари“ на Камен Калев - „София филм фест“ през март с прожекция на живо

Кадър от „Февруари“ на Камен Калев

Оптимистична прогноза за българската култура дават организаторите на „София филм фест“ с намерението си да започнат фестивала по обичайния начин – с прожекция на живо. Според плановете, СФФ ще има откриване на 11 март в Зала 1 на НДК. Новият филм на Камен Калев „Февруари“ ще бъде показан за пръв път пред българска публика.

„Февруари“ бе завършен малко преди началото на пандемията през 2020-а. Камен Калев предлага филма за участие в Кан малко преди Франция да обяви първия локдаун. Впоследствие българското заглавие влезе в официалната селекция на един от най-важните световни кинофоруми. Заради пандемията фестивалът нямаше физическо издание, а извънредно със списък с над 50 филма, които се обявяват формално, за да се подкрепи разпространението на заглавията.

Във „Февруари“ Камен Калев разказва историята на един човек, който не се надява на друг живот, а живее този, който му е отреден. Това е дядото на режисьора, който се движи по пътя си, без за съжалява, макар ежедневието  му да зависи изцяло от природата, като си изкарва хляба, обработвайки земята и с отглеждане на животни.

„Дядо ми винаги е бил обект на моя интерес – той беше като камък, който съм опитвал да разгадая и да накарам да проговори, за да може да общуваме – разказва Камен Калев в интервю за „Площад Славейков“. – Бях още студент във Франция и имах навика да го записвам на камера, задавал съм му въпроси, опитвал съм се да пробия мистерията как един човек може да прекара целия ден сам, без да говори с някого. Дали се чувства щастлив, дали мечтае за нещо… Задавах му въпроси, но като че ли не получавах отговори. Освен може би някакво състояние, което ми е подсказвало, че той се чувства добре сред природата.“

В главната роля е Иван Налбантов. Калев показва своя герой като 8-годишно момче, младеж на 18 и като 82-годишен възрастен мъж.

Иван Налбантов във „Февруари“

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев. Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“ (2009) и „Островът“ (2011) са част от „Петнайседневката на режисьорите в Кан“. Българинът участва във фестивала на Лазурния бряг и през 2014 г. като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“.

Новият игрален филм на Камен Калев е показван на фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др., представен бе и в Токио, където през 2009 г. режисьорът спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Вижте още: КАМЕН КАЛЕВ: НЕ СТРАДАМ, ЧЕ ЖИВЕЯ В ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА ЗА КИНОТО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg