Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„София филм фест“ с невероятните истории на Рангел Вълчанов

Коста Биков с премиера на документалния филм „Рангел завинаги“

Кадър от „Рангел завинаги“ на Коста Биков - „София филм фест“ с невероятните истории на Рангел Вълчанов

Кадър от „Рангел завинаги“ на Коста Биков

„Рангел завинаги“, документален филм на Коста Биков за режисьора и сценарист Рангел Вълчанов, ще бъде показан премиерно на 24-ия „София филм фест“. Това е десетият български филм на кинофорума през март.

Вижте още: ДЕСЕТ НОВИ БЪЛГАРСКИ ФИЛМА НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Продукцията среща зрителите с невероятните истории и герои на големия режисьор, с неговите сънища и фантазии, невъобразимото му чувство за хумор и самоирония. Продуценти на филма са „Ред Карпет“ ЕООД и БНТ.

Рангел Вълчанов разказва за киното, за Москва, за Карлови Вари, за Тайната вечеря, за шопите, за сърбите, за монголците, за глухите, за лудите, за книгите и за  „нещо като нищо на света“ – казва Коста Биков. – Един филм за Рангел Вълчанов, представен от самия Рангел Вълчанов. Филм, в който  той с „любов и нежност“ ще ни накара „да си умираме от смях и да възкръсваме заедно с  него – 24 пъти в секунда!“

Рангел Вълчанов, който си отиде през 2013 г., е режисьор на близо двайсет филма, сценарист на осем, изявява се още като театрален и киноактьор. Режисьорския си дебют прави с „На малкия остров“, награден на фестивали в Прага и Мелбърн. Днес заглавието звучи почти символично, изтъкват създателите на документалния филм, защото самият Рангел Вълчанов си остава един самотен остров на таланта и красивата лудост в българското кино – има десетки отличия и награди, но нерядко остава неразбран.

На голям световен успех се радва и антивоенният „Слънцето и сянката“, получил призове от Сан Франциско и Лос Аламос (САЩ), Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан.

Антиконформисткото и безкомпромисно кино на Рангел Вълчанов започва да дразни комунистическата власт в България. След „Инспекторът и нощта“ и „Вълчицата и Езоп“, режисьорът е принуден да работи в Чехословакия. За магнум опуса му често е определян „Лачените обувки на незнайния воин“.

Избран от своите колеги за филмов режисьор № 1 на България през XX век, реакцията на Вълчанов гласи:

Изкуство, което печели почести, губи честта си“.

Пасажери на кораб, спрян от движение

Кадър от „Пасажери“

Още един документален филм ще бъде представен на „София филм фест“ – „Пасажери“, на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев. Портрет на обикновени хора, същевременно необикновени мечтатели, продукцията е визуален и поетичен разказ за състоянието на нещата в „другия  свят“ на героите, в който те живеят по-красиво от реалността.

Действието се развива в беден район край река Дунав в Северозападна България, което напомня на друг филм на Драгнев – „Пустиняци“. На изоставен кораб приятели празнуват рожден ден. Капитанът е бездомник, който живее на речната гара. Мечтата на пасажерите е да пътуват до Норвегия. В разговорите за бъдещето и миналото, за техните ежедневни трудности и мечти, те разсъждават за прераждането, любовта, кравите, конете, Микеланджело, Прометей, пауните, стратосферата, Вселената, Бог и живота изобщо.

Продуценти на „Пасажери“ са Галина Тонева, Кирил Кирилов и студио „Гала филм“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90