POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„София филм фест“ тръгва за втори път през 2020 г.

Започва с филм за борбата на три жени от Северна Македония срещу традициите (видео)

Камка Тоциновски и Наталия Теодосиева във „Върба“ - „София филм фест“ тръгва за втори път през 2020 г.

Камка Тоциновски и Наталия Теодосиева във „Върба“

Борбата на три жени срещу традициите, патриархалната представа за лоялност и контрола, упражняван върху тях представя филмът „Върба“ на Милчо Манчевски, чиято премиерна прожекция у нас ще постави началото на есенното издание на „София филм фест“ (СФФ). Северномакедонският режисьор ще присъства лично на откриването на 25 септември на сцената на Летния фестивал на София в Южен парк II.

СФФ, един от най-популярните кинофоруми у нас, трябваше да започне през март, но коронавирусът промени всичко. И така, в края на юни се проведе рестарт на фестивала – лятното издание бе хибридна форма с прожекции онлайн и на открито.

„Върба“ е копродукция на Северна Македония, Унгария, Белгия и Албания, посветен е на майчинството, любовта, доверието… Целта на жените, представени във филма, е да променят консервативното общество, в което живеят, но тяхната лична кауза да станат майки ги превръща в героини. Флмът разказва три истории – една, развиваща се в Средновековието, и две в съвремието. Макар и разделени от стотици години, те са огледални, но и контрастиращи.

Режисьорът Милчо Манчевски е родом от Скопие, но живее и работи в Ню Йорк. Неговият филм „Преди дъжда“ е номиниран за „Оскар“ и „Златен лъв“ във Венеция през 1994 г. Публиката на „София Филм Фест“ познава и други негови филми – „Прах“ (2001), „Сенки“ (2007) и „Майки“ (2010), копродукции с българско участие, както и „Бикини Муун“ (2017). Повечето от тези заглавията през годините са представени и в София лично от режисьора.

В прогамата на СФФ са заложени още интересни заглавия, сред които „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш, „Фарът“ на Роберт Егърс, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, „Синоними“ („Златна мечка“ от Берлин) на Надав Лапид, „Почетен гост“ на Атом Егоян и др.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 25 септември от 20 ч. Същият ден от 18,30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ ще се състои още една прожекция на „Върба“. За нея важат всички билети, купени за прожекцията, планирана за март в Дома на киното. Милчо Манчевски ще присъства и на двете прожекции.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg