Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тед Кочев: Аз съм един стар вампир, позабравил българския

„София филм фест“ започна със сълзи и аплодисменти

Режисьорът Тед Кочев се просълзи, когато получи Наградата на София. - Тед Кочев: Аз съм един стар вампир, позабравил българския

Режисьорът Тед Кочев се просълзи, когато получи Наградата на София.

„Аз съм един стар вампир и съм позабравил някои български думи“ – с тези думи, произнесени на чист български – както и цялото му развълнувано и изпълнено с носталгия по „българското му детство в Канада“ слово – големият режисьор Тед Кочев спечели публиката на откриването на „София филм фест“ в зала 1 на НДК в четвъртък вечерта.

Малко по-рано киносъбитието на годината започна с кратка, но впечатляваща историческа справка за постиженията на фестивала, представена от неговия директор Стефан Китанов и поздравления от името на Столична община, поднесени от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов.

Веднага след тази протоколна част, публиката посрещна на крака новия носител на Наградата на София, канадският режисьор Тед Кочев.

Роденият в Торонто от родители българи, снимал филми за Би Би Си във Великобритания, участвал във кинофестивалите във Венеция и Кан, носител на Златна мечка от Берлин и с номинация за Оскар за сценария на „Обучението на Дъди Кравиц“ (1974), станал популярен и у нас с първия филм за Рамбо „Първа кръв“ (1982) и „Уикендът на Барни“ (1989)… излезе на сцената с бодра стъпка, на човек, на който по нищо не личи, че след по-малко от месец ще навърши 85 години.

Тед Кочев разказа за детството си в Торонто в дом, подреден като пловдивска къща, в който се готвят български манджи, пеят се български песни и се говори само на български:

„До петата година от моя живот това беше единственият език, който говорех и аз. И го говорех перфектно. Майка ми живя в Канада 85 години и не се научи да говори английски – така че и аз поддържах своя български. В моето сърце и моята душа аз съм българин“.

Кочев дори изпя част от българска песен от детсвото си, а когато взе в ръце Наградата на София, се просълзи от вълнение.

Тед Кочев запява българска песен.

Тед Кочев запява българска песен.

След това се състоя и първата премиера на фестивала – на новия филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“. От интервюта със създателите знаем, че сюжетът на международната продукция (България, Босна, Холандия, Щвеция) е по действителен казус от практиката на Международния Трибунал за войната в бивша Югославия, това е изписано и в началото на филма. И това изглежда много по вероятно отколкото стандартния надпис на финала: „…всички прилики със действителни лица и събития са непреднамерени и напълно случайни“. Повдигнатите във филма теми са мъчителни, но важни, историята е разказана добре, а актьорите са на много високо ниво.

Иглика Трифонова, режисьор на „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, представя  екипа на филма.

Иглика Трифонова, режисьор на „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, представя екипа на филма.

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ е уникален за българското кино, защото за първи път разказва история, с глобално значение, без пряка връзка с България. След прожекцията публиката дълго ръкопляскаше, а щастлива от добрия прием при представянето на почти целия екип, режисьорката Иглика Трифонова също се просълзи. Така с вълнения и аплодисменти премина първият ден на София филм фест.

Имаме всички основания да вярваме, че нататък ще става още по-хубаво.


Вижте още: СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – ПЪЛНА ПРОГРАМА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg