POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София като корица на „Ню Йоркър“

Изложба представя заглавните страници на въображаемото списание „The Sofianer“ (Софиянец)

Денди, който често обикаляше с домашния си любимец в градинката „Кристал“. Художник: Здравко Денев - София като корица на „Ню Йоркър“

Денди, който често обикаляше с домашния си любимец в градинката „Кристал“. Художник: Здравко Денев

София с най-красивите си гледки и хора, но и с онези, които ни дразнят, представя изложба в столичната градинка „Кристал“. Експозицията рисува града ни през погледа на млади и утвърдени артисти, поканени да изследват корицата на въображаемото списание „The Sofianer“ (Софиянец). Замислени по подобие на заглавните страници на легендарното „New Yorker“ (Нюйоркчанин), кориците отразяват емблематични кътчета и хора от столицата.

Близо 30 са илюстрациите, избрани за броевете на „Софиянец“, които никога няма да излязат. Те вече може да се разгледат в градинката „Кристал“ срещу Военния клуб в столицата и ще останат там до 19 септември. Три от тях са избрани от жури като най-добри – на Здравко Денев, Мариана Сърбова и Милена Миткова. Техните творби са реверанс към един от най-интересните лица на София – журналиста Любомир Милчев – Денди (1963-2022), поглед към оживения Южен парк с красива гледка към Витоша, както и любимата на поколения софиянци пързалка Слончето в Борисовата градина. Всички илюстрации ще намерите още и в сайта sofianer.com.

Лъвът край МВР. Художник: Капка Кънева

Официално събитие за представяне на проекта ще се състои на 16 септември, ден преди празника на града, когато от 12 ч. авторите, специални гости и представители на Столична община ще разкажат повече за замисъла. Проектът е идея на Фондация „Кредо Бонум“ и „Мулти култи колектив“ в партньорство със „Студио Комплект“, Сдружение ГИД и metta space. Проектът се финансира от Столична община, програма „Култура“ и осъществява с подкрепата на Българо-американска кредитна банка.

„Софиянец“ цели да покаже разноликата София с любов, представени са нейните забавни и абсурдни страни, сградите, които ни вдъхновяват, както и онези гледки, от които често извръщаме поглед с тъга, отвращение или присмех. Проектът се стреми да даде поетичен или неочакван поглед към днешния ден, да разкрие мечтите ни за бъдещето и да инициира обществен дебат за това в какъв град (искаме да) живеем.

Света София се наслаждава на гледката с коктейл в ръка. Художник: Калина Димитрова

Протестиращи край паметника на Цар Освободител. Художник: Александра Димитрова

Света София е онлайн. Художници: Мария Минкова и С. Георгиев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС