Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„София: Поетики“ за десети път – с 19 наши и 8 чужди

Юбилейното издание на фестивала е в събота в Борисовата градина

В събота вечер Борисовата градина в София става арена на поезията. - „София: Поетики“ за десети път – с 19 наши и 8 чужди

В събота вечер Борисовата градина в София става арена на поезията.

Десетото юбилейно издание на литературния фестивал „София поетики“ е само след няколко дни – на 13 юни (събота) в Борисовата градина. На Лятната сцена публиката ще чуе първо осмина майстори на римите от чужбина, а след тях започва конкурсната програма, в която стихове ще мерят 19 български поети.

Гости на фестивала от чужбина тази година са Амир Ор (Израел), Сара Пери (Великобритания), Дженк Гюндогду (Турция), Катержина Рудченкова (Чехия), Антош Войциг (Великобритания), Октавиан Совиани (Румъния), Милан Добричич (Сърбия) и Селахатин Йолгиден (Турция). В паузите на техния рецитал (от 18,30 до 19,30 часа) ще звучи музиката на Бalkansky.

В 19,30 часа на сцената в Борисовата градина ще се качи победителката в Малки поетики 2014 – Лилия Йовнова, а 15 минути по-късно „Аларма Пънк Джаз Фест“ ще поднесат и голямата изненада на „София: Поетики“, съобщават организаторите.

Същинското поетично състезание започва точно в 20 часа. В него участие ще вземат шампионът от миналата година Августин Господинов, Светозар Георгиев, Иван Димитров, Бистра Величкова, Иван Ланджев, Надежда Искрова, Манол Глишев, Росен Карамфилов, Айше Рубева, Петър Чухов, Благовеста Пугьова, Тома Марков, Радослав Чичев, Рене Карабаш, Стефан Иванов, Константин Трендафилов, Стефан Икога, Димана Йорданова и Георги Белоречки.

Всеки от тях ще прочете по едно стихотворение, а след всеки две изпълнения ще има музика – от RaJa&Iliyana, The Science, Comasummer и MrSmiff. В края на състезанието публиката ще избере и своя фаворит сред поетите, който ще получи наградата на фестивала.

ГОСТИТЕ НА „СОФИЯ: ПОЕТИКИ“

Отделни представяния ще имат част от гостуващите автори. Румънецът Октавиан Совиани ще представи декадентския си роман „Животът на Костас Венетис“ на 13 юни (събота) от 17 часа в столичния хотел „Кристал Палас“. В разговора с автора ще се включат преводачката Ванина Божикова и издателката му Доротея Монова („Парадокс“).

Музиканти от Софийската филхармония ще изпълнят класически музикални миниатюри от края на XIX в., които ще илюстрират пътя на героя Костас Венетис от Истанбул през Виена до Париж. Герой, който никога няма да забрави гръцкия си произход – роден и закърмен със сиртаки.

Специално представяне на Катержина Рудченкова ще има ден по-рано – на 12 юни (петък) от 18 часа в Чешкия център. Поетесата е носителка на редица отличия: немската награда за лирика „Хуберт Бурда“ (2003), през 2014 година стихосбирката ѝ „Стъпки по дюните“ получи чешкия литературен приз в категория Поезия „Магнезия Литера“. Още с дебютната си стихосбирка „Лудвиг“ (1999) Катержина Рудченкова се вписа в групата на най-изразителните чешки поетични гласове.

За творчеството ѝ от самото начало са характерни контрастът между провокативната откровеност и съзнателната, отчетлива стилизация; напрежението между откритостта и метафоричността, между чувствеността и хладината, между интензивната материалност и настойчивото ѝ екзистенциално превъзмогване.

Всички чуждестранни гости ще имат и самостоятелно четене на 14 юни (неделя) от 18,30 часа в хотел „Арена ди Сердика“. След рецитала ще има и дискусия с поетите.

Преди четенето, на същото място от 16 часа в неделя, Сара Пери и Антош Войцик (Великобритания) ще ръководят поетичен уъркшоп с участието на Иван Христов и Силвия Харисън. Работилницата е отворена за участие от зрителите, а работният език е английски.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90