СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„София Прайд” изпрати дарение на украинския „Киев Прайд”

„Докато ЛГБТИ хората се бият смело, защитавайки демокрацията и свободата, техните партньори нямат никакво законово право да се погрижат за тях в случай на инцидент”, казват от българската организация

Изглед към изданието на „София Прайд” от 2022. Снимка: Анастас Тарпанов - „София Прайд” изпрати дарение на украинския „Киев Прайд”

Изглед към изданието на „София Прайд” от 2022. Снимка: Анастас Тарпанов

„София Прайд” и фондация GLAS подкрепиха „Киев Прайд” с дарение от 5000 лв. в борбата им за по-добър живот за ЛГБТИ хората в Украйна и узаконяване на еднополовите партньорства в страната, съобщиха от фондацията. Сумата беше събрана по време на „София Прайд 2022” и първото издание на куиър-стендъп комеди шоуто „Смей се с GLAS”, организирано от фондация GLAS и продуцентката Оля Малинова („3 жени на микрофона”). 

Преди месец „Киев Прайд” стартира петиция за узаконяване на еднополовите бракове в Украйна. Това предполага промяна в конституцията, което заради войната е на практика невъзможно. Въпреки това, президентът Володимир Зеленски реагира положително и отговори с възможността за въвеждане на гражданско партньорство за двойки от един и същи пол.

„Благодарим на нашите приятели от „София Прайд” за ангажираността и подкрепата. Нашата битка е двойна – за свободата на страната ни и за достойния живот на всички ЛГБТИ хора в нея – написа в писмо Лени Емсън, изпълнителен директор на „Киев Прайд”. – В разкъсаната от войната Украйна всеки ден може да последен и еднополовите двойки заслужават възможността да изградят официално признато семейство и имат същите права като останалите двойки.”

„Липсата на правна защита на еднополовите двойки е болезнен проблем във всички държави от Източна Европа, в които този въпрос все още не е решен – допълва Симеон Василев от фондация GLAS и „София Прайд”. – Заради войната в Украйна обаче, въпросът е особено остър. Докато ЛГБТИ хората се бият смело, защитавайки демокрацията и свободата, техните партньори нямат никакво законово право да се погрижат за тях в случай на инцидент. Надяваме се, че тази малка помощ ще помогне на Киев Прайд в извоюването на по-достоен живот”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС