Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София празнува 145 г. независимост с четири безплатни изложби

Градската галерия и Музеят за история на София работят с вход свободен

Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - София празнува 145 г. независимост с четири безплатни изложби

Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Изложбата „Една млада столица пътува по света“ с литографски картички от стара София ще празнува 145-годишнината от Освобождението на София от османско владичество. Поводът ще бъде отбелязан на 4 януари с редица прояви, организирани от Столичната община.

Началото на празненствата е в митрополитския храм „Света Неделя“, където от 10 ч. ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите войни. Камбаните на столичните храмове ще озвучат града. От 11 до 13 ч. пред Паметника на българските опълченци в градинката зад Централния военен клуб ще бъдат разположени почетни часови от Националната гвардейска част.

През целия ден столичани и гостите на града могат да потърсят паралели между стара и нова София с илюстровани литографски картички на града от последните години на XIX век. Изложбата „Една млада столица пътува по света“ е подредена в Галерия на открито в Градската градина и представя най-интересните кадри от архива на сайта „Стара София“.

За да отбележат годишнината, Софийската градска художествена галерия и Регионалният исторически музей – София ще работят с безплатен вход за посетителите. В Градската галерия може да се разгледа изложбата „Бруто – нето“ на Румен Гашаров, посветил голяма част от творчеството тъкмо на София и на хората в града. Акцентна творба в изложбата е „София – триптих“, където гледните точки за града са обединени под мотото „От София по-големо нема“.

Вижте още: ОТ СОФИЯ ПО-ГОЛЕМО НЕМА В ГРАДСКАТА ГАЛЕРИЯ

Междувременно в галерията тече и фотографска експозиция с кадри, представящи Пикасо сред семейството му и в ателието му във Валорис.

ДА УЛОВИШ ГЕНИЯ НА ПИКАСО В СНИМКА

Музеят на София предлага разходка в света на интелектуалеца Драган Тенев. Експозиция представя неговата биография, личния и професионалния му свят, семейството и дома му, интересите му като читател, създадените от него произведения, архива му с радио и телевизионни сценарии, публикации от периодичния печат, фотографии и др. Направена е и възстановка на домашното работно пространство на Тенев – дневната му в апартамента на ул. „Цар Иван Асен II“ 6 в София.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg