POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София с готовност да настани около 200 бежанци от Украйна

Местата са на територията на Столична община и в Приморско

Момченце чака майка си до семейния багаж, струпан на граничния пункт в Сирет, северна Румъния. Около 25 хил. украински граждани са пресекли границата с Румъния от началото на руската инвазия, съобщават властите в северната ни съседка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - София с готовност да настани около 200 бежанци от Украйна

Момченце чака майка си до семейния багаж, струпан на граничния пункт в Сирет, северна Румъния. Около 25 хил. украински граждани са пресекли границата с Румъния от началото на руската инвазия, съобщават властите в северната ни съседка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Места за настаняване на 206 бежанци от войната в Украйна може да осигури Столична община, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Малко над 100 са местата за настаняване на територията на Столична община, още 101 са на разположение от общината в Приморско.

Сред местата за настаняване 18 са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ. В болницата за долекуване в район Панчарево могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи.

„Столичната община е готова да осигури места за настаняване на 206 граждани на Украйна, които напускат страната заради военните действия. Тази сутрин информирах Министерство на външните работи с всички възможности, които София може да осигури в помощ на украинците и българите, живеещи в Украйна“, заяви Фандъкова.

София има готовност да окаже логистична и хуманитарна помощ на гражданите на Украйна, както и на българските власти в организацията на хуманитарните действия. Общината може да организира транспорт от украинско-румънската граница до България, на разположение са 6 оборудвани автомобила с подготвени водачи от дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

„Екипите на Столична община имат опит в реакцията при различни кризисни ситуации, при които е нужна бърза организация за оказване на помощ на граждани“, каза кметът на града.

Междувременно организация за намирането на подслон на украински граждани протича и в редица специализирани Фейсбук групи за отдаване на имоти под наем – в някои случаи разходите по настаняването се поемат от агенции за недвижими имоти. От хотел „Маринела“ също са заявили готовност да настаняват безплатно бегълци от военния конфликт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg