Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София с ледена пързалка в Княжеската градина

Десет коледни пазара носят коледния дух в столицата

Тази година жителите и гостите на столицата ще избират между рекорден брой коледни базари. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - София с ледена пързалка в Княжеската градина

Тази година жителите и гостите на столицата ще избират между рекорден брой коледни базари. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Леден парк ще има София по празниците. Пързалката ще бъде в Княжеската градина, около Паметника на съветската армия, и ще приеме първите посетители на 1 декември. Ще бъде създадена по модела на популярната атракция във Виена.

Паркът ще се простре на 3,5 декара и със своите алеи, разклонения и завои ще обходи почти цялата площ на Княжеската градина. Около пързалката ще има коледни къщички. Леденият парк ще остане и след Нова Година, а от 1-ви януари 2023 г. до края на сезона децата ще могат да се пързалят безплатно всеки ден между 9 и 11 ч. Съоръжението за зимни спортове е част от Програмата на „София – европейска столица на спорта“.

Първи декември ще сложи официално начало на обратното броене до Коледа – пред Народния театър ще грейнат лампичките на коледното дърво, а в следващите дни ще се открият множество базари не само в центъра, но и в софийските квартали.

Общо десет ще бъдат базарите, организирани с подкрепата на Столична община. Вече работят два от тях – Немският коледен базар в градинката до Народния театър и Софийският коледен фестивал зад НДК.

Вижте още: ТРИ КОЛЕДНИ БАЗАРА В СОФИЯ

От 1 декември до 8 януари 2023 г. на ул. „Съборна“ ще може да се посети базара „Подари топла Коледа и усмивка на човек в нужда“, който се провежда с благотворителна цел за хора в неравностойно положение. Събитието ще се превърне в своеобразен „Коледен фууд фест“ с гостуването на шеф готвачи от познати софийски заведения, които ще предлагат свой прочит на популярни бързи храни.

„Коледен парк София“ на площад „Славейков“ ще посреща посетители от 4 декември. Това коледно село също е с кауза –  щанд ще има украинският женски клуб „Оранда“ в партньорство с УНИЦЕФ. 

Базар с българска продукция, кулинарен кът, арт зона, работилница за коледни украси и други развлечения ще се открие на 17 декември на Римската стена. Фермерският пазар под мотото „Моята еко Коледа“ се осъществява по идея на „Пазари Изток“.

Ден по-късно започва коледния базар в Южния парк.

През декември Коледни къщички ще изникнат още в парк „Възраждане“, Северен парк в „Надежда“, Нови Искър и на „Герена“. Последните три се организират от „Пазари Север“. Атмосферата там ще бъде като Немския базар в центъра, обещават от Общината.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС