Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София с нов литературен клуб: „Книгата“

От създателя на „Перото“ Мирослав Боршош

Концепцията на „Книгата“ е подобна на идеята на „Перото“ - ще даде територия за срещи с книгите и техните автори. Снимка: „Книгата“ - София с нов литературен клуб: „Книгата“

Концепцията на „Книгата“ е подобна на идеята на „Перото“ - ще даде територия за срещи с книгите и техните автори. Снимка: „Книгата“

Ново пространство за култура отвори в София – „Книгата“. На ъгъла на „Раковски“ и „Васил Левски“, клубът се намира на метри от любимото книжно гнездо „Перото“. Но между двете надали ще се зароди конкуренция – местата за литературни събития в София не са чак толкова много. Между двата клуба има и още нещо общо – основани са от един и същи човек: Мирослав Боршош.

Концепцията на „Книгата“ е подобна на идеята на „Перото“ – ще даде територия за срещи с книгите и техните автори, сцена за камерни концерти, изложби или просто място, на което човек може да остане сам на чаша чай с любимата си книга.

Това с оставането сам е преживяване за по-нататък, а още по-малко за вечерите, защото интересът в началото е голям. Откриването в четвъртък, 27 септември, събра около 500 души. Началото на „Книгата“ бе поставено с концерт на Стефан Вълдобрев и Иван Лечев и входът беше свободен.

След около две седмици Мирослав Боршош ще отвори в столичния център още едно арт пространство – и името му е знак на почит към едно емблематично кино, което вече не съществува: „Култура“. Киното имаше два салона и мнозина софиянци помнят къде бяха – единият на ул. „Солунска“, а другият на площад „Славейков“, и показваше не само съветски филми, а предимно документални – сред тях дори и американски. Новото „Кино „Култура“ ще бъде на ул. „Сан Стефано“, в търговския център срещу входа на БНТ. Откриването ще бъде на 12 октомври с концерт на „Обичайните заподозрени“ (Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Веселин Веселинов-Еко), с изпълнения на песни и инструментални композиции от любими български филми.

Кадри от откриването на клуб „Книгата“:

Снимка: „Книгата“

Откриването бе с концерт на Стефан Вълдобрев и Иван Лечев. Снимка: „Книгата“

Снимка: „Книгата“

Иван Лечев посвири и на цигулка. Снимка: „Книгата“

Снимка: „Книгата“

Интериорът е създаден от сценографа Никола Тороманов. Снимка: „Книгата“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg