Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

София с нов малък парк – по трамвайната линия на бул. „Македония“

Френски архитекти се заемат с преобразяването на района

467 дървета и 3720 кв. м зелени площи ще има по столичния бул. „Македония“ след реконструкцията, обещават от Столична община. Илюстрация: „Вилмонт архитекти“ - София с нов малък парк – по трамвайната линия на бул. „Македония“

467 дървета и 3720 кв. м зелени площи ще има по столичния бул. „Македония“ след реконструкцията, обещават от Столична община. Илюстрация: „Вилмонт архитекти“

Един от най-широките булеварди в центъра на София – „Македония“, може да се превърне в елегантен малък парк по подобие на сходни пространства в Барселона и Ним. Такива са намеренията на Столична община, която в петък, 4 януари, представи проекта на френското студио „Вилмот архитекти“. Идеята им е да върнат зеленината на булеварда и да го превърнат в малък парк с тревен килим по линията на трамвая.  

„Прекратяването на процедурата за реконструкция на трасето на трамвай № 5 от Руски паметник до Княжево ни даде възможност да направим тези промени в проекта – обяснява кметът Фандъкова в профила си във Фейсбук. – С тях се запазват 163 места за паркиране, както и локалните платна за движение. С промените, направени от едно от най-големите френски архитектурни бюра „Вилмот архитекти“, се предвижда увеличение на озеленяването – 467 дървета и 3720 кв. м зелени площи. Осигуряват се пешеходното и велодвижението и се създават места за почивка. Напречните връзки ще бъдат обогатени с по-подходящи пресичания на трамвайното трасе.“

Т.нар. „Зелен трамвай“ на площад „Руски паметник“ вече ще стига до бул. „Христо Ботев“ и от двете му страни ще се оформят алеи за разходка, места за отдих, детски площадки и малък площад. Ще има велоалеи, които се предвижда да бъдат продължени по булевардите „Цар Борис III“ и „Генерал Тотлебен“.

Паркирането по булевард „Македония“ ще бъде организирано по нов начин – то ще бъде само успоредно в двете локални платна – едностранно и двустранно, вместо сегашните паркоместа под ъгъл в централното платно. След промените паркоместата на булеварда ще бъдат 163.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Запазването на броя на местата за паркиране е едно от основните ни изисквания, защото прилежащите зони са строени в началото на миналия век, повечето сгради нямат гаражи – и хората, които живеят там, нямат места за паркиране“, отбелязва Фандъкова.

Чертеж на проекта за реконструкция на френското студио „Вилмонт архитекти“

Проектът за бул. „Македония“ е част реконструкция на цялата трамвайна линия № 5 от Съдебната палата до кв. „Княжево“, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

„Промените, които правим, ни дават възможност да направим по-зелена градска среда и да увеличим пешеходните пространства и зоните за почивка“, обобщава кметът на София.

Графичната част на концепцията е представена онлайн, но освен чертежи и примери от света, все още не са дадени конкретни визуализации как ще изглежда бул. „Македония“ след реконструкцията. Поместени са илюстрации с примерни настилки, но не и какви ще бъдат материалите, с които ще бъде изпълнен проектът. Очаква се това да бъде показано след завършването на работния проект, което се планира да стане до средата на месец април тази година, съобщават от Направление „Архитектура и градоустроство“ към Столична община. След това ще се проведе процедурата за избор на изпълнител.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах