POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София с ново пространство за култура от есента

Трансформацията на бившата топлоцентрала на НДК в арт център е завършена

До седмици обновяването на сградата на бившата топлоцентрала ще е напълно завършено - София с ново пространство за култура от есента

До седмици обновяването на сградата на бившата топлоцентрала ще е напълно завършено

София има ново пространство за култура – след години обсъждане, планиране и проектиране, бившата топлоцентрала на НДК отваря врати като регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Четиридесет години след своето построяване в началото на 80-те, сградата ще предостави сцена за изпълнителски, визуални изкуства и музика от България и света. Културното „освещаване“ на пространството ще се състои още тази есен, през ноември, със събития от програмата на „ACT фестивал за свободен театър“.

Новият арт център се намира зад изкуствено създадените хълмове на „Южен парк 2“ между културно-историческия комплекс „Гарнизонно стрелбище“ и Перловска река. Построен е заедно с НДК с идеята да захранва голямата сграда, но работи едва няколко години. От тогава зданието стои неизползваемо и с годините се превръща в един от емблематичните призраци в Южния парк.

Разположена в парк и до река, новата „Топлоцентрала” ще работи в синергия със заобикалящата я среда, като показва нови социални и екологични практики. Сградата ще бъде достъпна за хора от всички възрасти и социални групи. Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, “Топлоцентрала” разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за чуждестранни артисти. Пространството е подходящо за сцена за фестивалите на всички съвременни изкуства у нас.

Пространството е пригодено за разнообразни изкуства.

Идеята за изпълването на старата сграда със смисъл се ражда още през 2014 г., когато в София се провежда международната среща на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света IETM. Самата трансформация на съоръжението започна преди две години след провеждане на международен конкурс, спечелен от арх. Мариана Сърбова. В преустройството, финансирано от бюджета на Столична община, участват още интердисциплинарен екип от български артисти и чуждестранни експерти. Изграждането на „Топлоцентрала“ следва устойчивите практики на подобни центрове в Берлин, Париж, Нант.

Като регионален център за изкуства, „Топлоцентрала“-та ще взаимодейства с независими творци и културни организации от сферата на сценичните и визуалните изкуства и от общините Самоков, Ботевград, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница и Костенец.

Предимство ще се дава на независими творци и културни организации от сферата на сценичните и визуалните изкуства.

Временно изпълняващ длъжността директор на „Топлоцентрала“ е независимият театрален режисьор Веселин Димов, един от най-активните поддръжници за съживяването на сградата.

„Центърът за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ е първата мащабна инициатива на независимата арт сцена, подкрепена от общинската администрация и чуждестранни културни институти и мрежи – коментира той. – Неговата основна функция ще бъде да представя и копродуцира културни продукти в различни жанрове на независимата арт сцена – българската, европейската и световната. Създадохме условия за съвместна работа на български и чуждестранни артисти чрез резидентни и обменни програми. Предвиждаме много дискусионни, образователни и междусекторни събития.“

По-нататък предстои Столична община да проведе конкурс за избора на постоянен директор.

Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ е член на Trans Europe Halles – най-старата и динамична културна мрежа в Европа, създадена да приобщи обратно изоставени сгради в Европа, превръщайки ги в центрове за изкуство и култура.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg