София с Портретна галерия на бул. „Дондуков“

Ще бъде филиал на Софийската градска художествена галерия

Бившата сграда на НИНКН на бул. „Дондуков“ вече е в процедура по прехвърляне на собствеността от публично-държавна в общинска. Снимка: Площад Славейков - София с Портретна галерия на бул. „Дондуков“

Бившата сграда на НИНКН на бул. „Дондуков“ вече е в процедура по прехвърляне на собствеността от публично-държавна в общинска. Снимка: Площад Славейков

София скоро ще има своя Портретна галерия, подобно на редица други европейски столици. Ще я създаде Софийската градска художествена галерия в бившата сграда на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) на бул. „Дондуков“ 16.

Зданието е собственост на Министерството на културата, но преди дни Общинският съвет на София гласува стартиране на процедурата за придобиване на сградата. Решението беше одобрено от Комисията по култура и образование към Столичния общински съвет.

„Важно е да декларираме интереса си към този ценен имот в центъра на София, тъй като към него проявяват интерес още две страни – чуждо културно представителство, което е в съседство на имота, и от Съюза на колекционерите, които искат държавата да им предостави сграда“, обясни пред „Площад Славейков” зам.-кметът по въпросите на културата, доц. д-р Тодор Чобанов, който е вносител на предложението.

Превръщането на стари сгради с друго предназначение в музейни експозиции не е новост, зам.-кметът даде за пример музея „д`Орсе“ в Париж и Ватиканския музей. Дори сегашната столична градска галерия, допълни доц. Чобанов, е разположена в сградата на градското казино и кабаре до 40-те години на миналия век.

Америка за България

Липсата на място е голям проблем за СГХГ. Сградата в Градската градина, която обитава галерията, не е достатъчно за една разрастваща се колекция, липсват работилници за реставрация, няма и работни пространства за кураторите. А сградата на бул. „Дондуков” предоставя достатъчно пространство за целия екип на СГХГ. Най-важното е обаче, че тя осигурява достатъчно площ, на която да се съхранява непрестанно растящата колекция на Софийската градска художествена галерия, която в момента наброява над 20 хиляди експоната.

Новият филиал на Софийската градска галерия ще бъде в идеалния център на София. Снимка: Площад Славейков

Доц. Чобанов подчерта, че СГХГ е единствената галерия у нас в момента, която прави редовни откупки и попълва колекцията си със съвременно изкуство, като следи внимателно най-характерните явления и тенденции в българското изобразително изкуство.

„Надяваме се, както ние тази година правим изложба на Щъркелов в СГХГ, след 50 години нашите наследници да подредят в галерията картини от нашето съвремие”, добави Тодор Чобанов.

Софийската градска галерия има два филиала – Галерия „Васка Емануилова“ и къщата музей „Дечко Узунов“, но и двете са отдалечени от центъра на града. В идеалния център няма много възможности за разширение на СГХГ, посочи зам.-кметът, а бившата сграда на НИНК разполага с атрактивна локация.

Предстоят редица още процедури по прехвърлянето на сградата от държавна в общинска собственост. След това ще бъде направен ремонт. Сградата ще бъде реставрирана и ще бъде запазена автентичната ѝ архитектура, обещаха от общината – няма да бъде пристроявана, надстроявана, гарантира Тодор Чобанов.

Снимка: Площад Славейков

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3