VivaPay

София с Портретна галерия на бул. „Дондуков“

Ще бъде филиал на Софийската градска художествена галерия

Бившата сграда на НИНКН на бул. „Дондуков“ вече е в процедура по прехвърляне на собствеността от публично-държавна в общинска. Снимка: Площад Славейков - София с Портретна галерия на бул. „Дондуков“

Бившата сграда на НИНКН на бул. „Дондуков“ вече е в процедура по прехвърляне на собствеността от публично-държавна в общинска. Снимка: Площад Славейков

София скоро ще има своя Портретна галерия, подобно на редица други европейски столици. Ще я създаде Софийската градска художествена галерия в бившата сграда на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) на бул. „Дондуков“ 16.

Зданието е собственост на Министерството на културата, но преди дни Общинският съвет на София гласува стартиране на процедурата за придобиване на сградата. Решението беше одобрено от Комисията по култура и образование към Столичния общински съвет.

„Важно е да декларираме интереса си към този ценен имот в центъра на София, тъй като към него проявяват интерес още две страни – чуждо културно представителство, което е в съседство на имота, и от Съюза на колекционерите, които искат държавата да им предостави сграда“, обясни пред „Площад Славейков” зам.-кметът по въпросите на културата, доц. д-р Тодор Чобанов, който е вносител на предложението.

Превръщането на стари сгради с друго предназначение в музейни експозиции не е новост, зам.-кметът даде за пример музея „д`Орсе“ в Париж и Ватиканския музей. Дори сегашната столична градска галерия, допълни доц. Чобанов, е разположена в сградата на градското казино и кабаре до 40-те години на миналия век.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Липсата на място е голям проблем за СГХГ. Сградата в Градската градина, която обитава галерията, не е достатъчно за една разрастваща се колекция, липсват работилници за реставрация, няма и работни пространства за кураторите. А сградата на бул. „Дондуков” предоставя достатъчно пространство за целия екип на СГХГ. Най-важното е обаче, че тя осигурява достатъчно площ, на която да се съхранява непрестанно растящата колекция на Софийската градска художествена галерия, която в момента наброява над 20 хиляди експоната.

Новият филиал на Софийската градска галерия ще бъде в идеалния център на София. Снимка: Площад Славейков

Доц. Чобанов подчерта, че СГХГ е единствената галерия у нас в момента, която прави редовни откупки и попълва колекцията си със съвременно изкуство, като следи внимателно най-характерните явления и тенденции в българското изобразително изкуство.

„Надяваме се, както ние тази година правим изложба на Щъркелов в СГХГ, след 50 години нашите наследници да подредят в галерията картини от нашето съвремие”, добави Тодор Чобанов.

Софийската градска галерия има два филиала – Галерия „Васка Емануилова“ и къщата музей „Дечко Узунов“, но и двете са отдалечени от центъра на града. В идеалния център няма много възможности за разширение на СГХГ, посочи зам.-кметът, а бившата сграда на НИНК разполага с атрактивна локация.

Предстоят редица още процедури по прехвърлянето на сградата от държавна в общинска собственост. След това ще бъде направен ремонт. Сградата ще бъде реставрирана и ще бъде запазена автентичната ѝ архитектура, обещаха от общината – няма да бъде пристроявана, надстроявана, гарантира Тодор Чобанов.

Снимка: Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg