СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София се сдобива с нови 2500 дървета тази есен

Допълва се озеленяването в централните градини и паркове и край някои основни булеварди

Градинката „Кристал“ в центъра на София е сред знаковите столични пространства, където през есента ще се появят нови дървета. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - София се сдобива с нови 2500 дървета тази есен

Градинката „Кристал“ в центъра на София е сред знаковите столични пространства, където през есента ще се появят нови дървета. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В Борисовата, Градската, Княжеската градина и покрай някои от основните столични булеварди ще бъдат залесени нови 2500 дървета. Засаждането им ще стане още тази есен и ще започне през октомври, съобщават от Столична община.

Нови дървета ще се появят край булевардите „България”, „Владимир Вазов”, „Сливница”, „Рожен” и „Ботевградско шосе”. С част от планираната растителност ще се допълни съществуващото озеленяване на градинките в централната градска част – „Кристал”, Докторска, „Св.Седмочисленици”, Княжеска, Борисова и Градската градина. Планирано е да се засадят нови дървета още в парковете Южен, „Св.Троица”, „Хиподрума”, „Заимов” и „Дружба”.

Избраните дървесни видове и форми са съобразени както с общите климатични и почвени условия, така и със специфичните характеристики на съответния терен. Сред широколистните видове преобладават характерните за географската ширина явор, ясен, дъб, липа, бреза и върба. Новите иглолистни дървета ще са от видовете ела, бор, кедър, кипарис и смърч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90