Софийска филхармония МЕГАБОРД

София ще има Градина на Татяна Лолова

Пред другия вход на блока ще може да се поседне и на жълтата пейка, скована от съпруга ѝ Славето

Татяна Лолова в дома си в столичния квартал „Гео Милев“. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков - София ще има Градина на Татяна Лолова

Татяна Лолова в дома си в столичния квартал „Гео Милев“. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Градина в столичния квартал „Гео Милев“ ще носи името на Татяна Лолова, намира се на входа на блока, където живееше голямата актриса. А край другия му вход се намира жълтата пейка, направена от съпруга ѝ Славето. Мястото ще бъде облагородено от местната община и началото на оформянето му ще бъде поставено с церемония. Символичната първа копка ще бъде на 10 февруари от 11 ч. край входа на блок 226 на ул. „Андрей Николов“ № 22.

„Градината на Татяна Лолова“ ще бъде реновирана и залесена, а с плана на завършения ѝ вид може да се запознае всеки, отишъл на място. Жители на района, които често срещаха актрисата приживе наоколо, и почитатели на голямата актриса са поканени да станат свидетели на церемонията.

„Напълно вярно е, че когато даваш, не остаряваш – коментират от районната администрация. –  Татяна Лолова е дала много както на българското изкуство, така и на всички нас. Затова, ние от екипа на район „Слатина“, сме повече от щастливи, че ни се даде възможността да стартираме един толкова красив проект.“

Запазването на пространството до блока като незастроен и озеленен терен беше една от последните каузи, които актрисата отстояваше. Пространството е с площ 1529 кв. м публична общинска собственост, първоначалните планове са били на него да се издигне 12-етажен блок, но след недоволство от страна на местните, мястото остава свободно.

Решението на негово място да се създаде градина на Татяна Лолова бе взето през лятото на миналата година, актрисата си отиде през март 2021 г.

ТАТЯНА ЛОЛОВА: НИЕ СМЕ ПОДАРЕНИ, ИЗБРАНИ СМЕ ДА БЪДЕМ ТОЧНО ТУК И СЕГА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах