Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

София ще се сдобие с площад „Вацлав Хавел”

Новото име ще бъде за пресечна точка на централни софийски улици в район „Средец”

Денят на раждане на Вацлав Хавел се отбелязва редовно от чешкия народ. На 5 октомври се навършват 84 години от рождението му. Снимка: ЕПА/БГНЕС - София ще се сдобие с площад „Вацлав Хавел”

Денят на раждане на Вацлав Хавел се отбелязва редовно от чешкия народ. На 5 октомври се навършват 84 години от рождението му. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Площад „Вацлав Хавел” ще се нарича пространството, образувано от пресичането на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Шипка“ и ул. „проф. Асен Златаров“, след като Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на СОС днес подкрепи с пълно единодушие предложението на кмета на район „Средец” Трайчо Трайков, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

„Време е София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България (надявам се все още валиден) след края на тоталитарната ера”, написа кметът в социалната мрежа.

Вацлав Хавел е виден чешки политик и драматург, последният президент на Чехословакия и първият демократичен президент на Република Чехия след 1993 г. Виден дисидент, политик с категорични демократични убеждения и един от лидерите на „нежната революция”, Хавел е и автор на близо 20 остросюжетни пиеси, някои от които са поставяни и в България.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах