Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

София слуша преди Русе Минчо Минчев в дует с Александър Земцов

Изпълняват Симфония-концертанте с оркестъра на БНР

Минчо Минчев и Александър Земцов (вдясно) ще изпълнят Симфония-концертанте на Волфгант Амадеус Моцарт. - София слуша преди Русе Минчо Минчев в дует с Александър Земцов

Минчо Минчев и Александър Земцов (вдясно) ще изпълнят Симфония-концертанте на Волфгант Амадеус Моцарт.

Големият български цигулар Минчо Минчев влиза в дует с прочутия руски виолист Александър Земцов в петък вечерта на столичната зала „България“ заедно със симфоничния оркестър на Българското национално радио. Творби на Моцарт и Брукнер ще прозвучат под диригентството на Емил Табаков. Концертът е посветен на 80-годишнината на БНР.

Виртуозите Минчев и Земцов ще изпълнят солата в знаменитата Симфония-концертанте за цигулка, виола и оркестър. Моцарт е създал творбата преди 240 години, премиерата й е била на 14 май 1779 г.

Виртуозният виолист Александър Земцов е познат на българската публика, гастролирал е неколкократно на наша сцена и дори БНР притежава негово изпълнение в Златния си фонд – „Концерт на виола и оркестър“ на Емил Табаков.

Едва 8-годишен Земцов изнася първия си концерт, на който изпълнява своя собствена композиция. По-късно постъпва в московския музикален лицей „Гнесини“ – най-известното училище за надарени деца, където учи при проф. Елена Озол. След завършването си виолистът се присъединява към своето семейство в Германия, където продължава образованието си  във Висшето училище за музика и театър в Хамбург при проф. Мариус Ничитеану и при проф. Михаил Кугел във Висшето училище за музика в Маастрихт. След това завършва Висшето училище „Ханс Айслер” в Берлин в класа на професор Табеа Цимерман.

През 2002-а Земцов печели конкурс за първи виолист на Лондонската филхармония и става най-младия водач в оркестъра. Като солист той концертира с Белгийския радио оркестър, Виенския оркестър Konzertverein, Palais des Beaux Arts в Брюксел, „Музикферайн“ във Виена и др. Професор е в някои от най-реномираните музикални университети в Европа – „Гилдхол скул“ в Лондон, Виенската консерватория, както и в онлайн академията „Лайънс клъб“.

Във втората част на концерта в зала „България“ ще прозвучи Симфония № 4 на Антон Брукнер. Преди около 20-ина години родната публика се наслади на произведението в София в изпълнение на Мюнхенската филхармония с големия Серджо Челибидаке на диригентския пулт.

Концертът ще прозвучи и на фестивала Мартенски музикални дни в Русе.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg