Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

София сред финалистите за „Зелена столица на Европа“

Заради подобрени резултати с чистотата на въздуха и други показатели

София, градинката „Кристал“. Снимка: Валентина Събева/Ваканция с книга - София сред финалистите за „Зелена столица на Европа“

София, градинката „Кристал“. Снимка: Валентина Събева/Ваканция с книга

София е сред трите града финалисти, които имат възможност да се увенчаят с титлата „Зелена столица на Европа 2023“, съобщава Столична община. Конкурсът, провеждан ежегодно от Европейската комисия, избира един град от кандидатствалите на базата на няколко критерия, решаващ сред които е налагането на все по-високи екологични стандарти. Дали столицата ни ще стане „зелена столица на Европа“ предстоя да разберем на 9 септември, което е финалът на конкурса в град Лахти, Финландия.

София се бори за престижната титла заедно с естонския Талин, полския Краков и шведския Хелсинборг. Столична община е подала документите си през октомври миналата година заедно с още 15 общински администрации в Европа. Това е първо класиране на българския град сред финалистите.

Журито оценява напредъка, постигнат от градовете, в 12 области и дава своите препоръки за мерките, които е добре да бъдат приложени в бъдеще. Целта на конкурса е да окуражи местните власти из цяла Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. „Зелената столица“ се отличава, ако налага все по-високи екологични стандарти в развитието си; ангажира се с амбициозни цели за по-нататъшно подобряване на околната среда и устойчиво развитие; съвместна работа с други градове, служене за пример и популяризиране на най-добрите практики сред общинските администрации на местно ниво.

За кандидатурата на София от Столична община са представили ключови данни, съпоставими с резултати от минали години. Чистотата на въздуха например, която често дава поводи за критика към местното управление, е подобрена значително в сравнение с 2009 г. Позитивни са тенденциите и в други области – според инфографиките през 2018 г. София е генерирала почти 500 кг битови отпадъци на глава на населението и 64% от тях са били рециклирани.

Подробни данни за качеството на живот в София са изложени тук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС