Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Софиянци намаляха заради пандемията

От НСИ отчитат миграция към по-малките населени места, както и завишени нива на смъртност

Столичната Градска градина. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Софиянци намаляха заради пандемията

Столичната Градска градина. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Пандемията е отговорна за намаляването на населението на София, сочи изследване на Националния статистически институт, цитирано от БГНЕС. През 2020 г. в столицата са живели 1 308 000 души, с 21 хил. души по-малко в сравнение с 2019 г. Близо 16 хил. от тях са починали, останалите 5 хил. са се преместили в селата в Софийска област или в Перник.

За пръв път от години насам столицата се смалява, а не расте, и основната причина за това е пандемията, обяснява Магдалена Костова, директор на „Демографска и социална статистика“ в НСИ. Движението на населението от столицата към Перник и околните села се е случило предимно през март, април и май 2020 г., когато Ковид-мерките бяха най-строги и придвижването из страната бе затруднено заради КПП-тата.

Спад в населението отчитат още в градове като Бургас, Варна, Пловдив и Плевен, допълва Костова. Негативната тенденция не се е повлияла дори от всички 37 хил. българи и чужденци, избрали да заживеят в България през изминалата година, но тази статистика не е забележителна, тъй като данните не се различават драстично с тези от 2019 г., разяснява тя.

Противно на спекулациите на някои, които отричат опасността от Ковид-19, от НСИ отчитат голямо повишение на смъртността у нас през първите три месеца на 2021 г., с 26% в сравнение със същия период на 2019 г. Показателят се влияе от развитието на пандемията и т. нар. вълни – най-висока смъртност е отчетена през ноември и декември, когато страната ни се изправи пред втората вълна на заразата. Важно е да се отбележи също, че през последните години традиционно се отчита скок на смъртността през зимните месеци, когато настъпват грипните епидемии.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg