Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Софтпрес“ пуска спряната книга „Как се разделих с майка ви“

Ще дари приходите за борба срещу домашното насилие

„Как се разделих с майка ви“ ще излезе на пазара, след като беше спряна по морални подбуди на 6 юни. Снимка: „Софтпрес“ - „Софтпрес“ пуска спряната книга „Как се разделих с майка ви“

„Как се разделих с майка ви“ ще излезе на пазара, след като беше спряна по морални подбуди на 6 юни. Снимка: „Софтпрес“

Книгата на Калоян Явашев (Татко Калоян) „Как се разделих с майка ви“ ще излезе на пазара, след като беше спряна по морални подбуди на 6 юни, съобщиха от издателство „Софтпрес“.

Вижте още: БЪЛГАРСКО ИЗДАТЕЛСТВО СПРЯ ГОТОВА КНИГА ПО МОРАЛНИ ПОДБУДИ

Когато информираха за спирането на вече готовата книга, от издателството не оповестиха конкретните мотиви за това. Днес, след като Калоян Явашев направи лично изявление, „Софтпрес“ изясниха причините за безпрецедентната си постъпка:

На 5 юни – след обявяване на книгата „Как се разделих с майка ви“ онлайн и два дни преди планираната дата за разпространение, бяхме информирани, че с решение от края на месец май 2024 г. българският съд се е произнесъл по спор между автора Калоян Явашев и неговата бивша съпруга относно твърдения за осъществено домашно насилие.
Като издатели не беше наше право да оповестяваме и коментираме тези факти, но е наше убеждение, че издаването на една книга само по себе си е коментар, заемане на позиция. И като издатели, и като хора категорично осъждаме всяка форма на домашно насилие. Именно по тази причина решихме да понесем всички негативи и да спрем разпространението на книгата, макар в самото издание темата за насилието да отсъства.

Днес, 12 юни, в своя профил във Фейсбук Калоян Явашев оповести публично информацията за заведеното срещу него дело.
Фактите вече са известни и „Как се разделих с майка ви“ ще бъде налична за продажба от днес, 12 юни
“.

ТАТКО КАЛОЯН ТВЪРДИ, ЧЕ ПО-ЧЕСТО ЖЕНИТЕ ПЪРВИ УДРЯТ МЪЖЕТЕ СИ

В съобщението на „Софтпрес“ се казва още, че книгата е писана преди финализиране на раздялата и със знанието на съпругата на автора ù.

Издателството е категорично, че държи да запази неутрална позиция в семейния спор, след като е работило и с двамата родители по предишните книги на Татко Калоян.

Като издатели си запазваме правото да дарим нашите нетни приходи от книгата в подкрепа на каузи за превенция на домашното насилие“, отбелязват от „Софтпрес“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg