Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Сол вместо пари, бира като попара и справедливост за всички

Излиза Исторически атлас - книга за герои, злодеи и цивилизации. 4500 години предимно в картинки

От Историческия атлас малките читатели ще научат, че първият писател, за когото има данни, е поетесата Енхедуан, живяла някога в Месопотамия. Снимка: Площад Славейков - Сол вместо пари, бира като попара и справедливост за всички

От Историческия атлас малките читатели ще научат, че първият писател, за когото има данни, е поетесата Енхедуан, живяла някога в Месопотамия. Снимка: Площад Славейков

Как се прави град? На първо място нужна е река. След това строиш сгради и създаваш закони. Съвсем просто на пръв поглед, но в Древността са били нужни хиляди години, за да се извърви този път. От Вавилон до Мемфис, от Атина до Александрия. Това разказва в Историческия си атлас Тиаго де Моареш, издаден у нас от „Жанет 45” – книга за герои, злодеи и цивилизации. Изданието е за деца и техните родители.

Петнайсет цивилизации са събрани в „Историческия атлас“ на Моареш. Това са Месопотамия, Древен Египет, Древна Гърция, Персийската империя, Римската империя, Маурийската империя, Династията Тан, Монголската империя, Османската империя, империята на Инките, епохата на Европейските открития, Етиопската империя, Америка, Русия и днешния глобален свят. Около 4500 години, събрани предимно в картинки.

Книгата проследява развитието на цивилизацията от Ниневия, Ур, Вавилон до наши дни, като обхваща обществените отношения, създаването на писмеността, изобретенията, начина на придвижване, създаването на градовете, но и някои дребни любопитни факти – първият писател, за когото има данни, е месопотамската поетеса Енхедуан; бирата на месопотамците била като попара на бучки и я пиели със сламки; по времето на Цезар било просташко мъжете да носят панталони; османците донесли в Европа кафето и червения пипер; в Етиопия използвали сол вместо пари; а през XVII век вярвали, че ще излекуваш обрива, ако го натъркаш с трътката на жива кокошка.

Информацията е представена забавно, на места е нужно да обърнеш книгата настрани или с главата на надолу, за да прочетеш текста. Илюстрациите допълват фактите за модата, комуникацията, европейските открития, медицината, изкуството, войните и спорта.

Но вероятно най-ценното в книгата е събрано в последната глава, която говори за усилията за по-справедлив свят, в който има място за всички.

Светът на Древна Гърция. Илюстрация: Тиаго де Моареш

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах