Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Солени езера открити под ледниците на Марс

Възможно е на Червената планета все пак да съществува живот - в микроскопична форма

В бяло е показано предполагаемото местонахождение на голямото солено езеро на южния полюс на Марс. Снимка: Италиански национален институт по астрофизика - Солени езера открити под ледниците на Марс

В бяло е показано предполагаемото местонахождение на голямото солено езеро на южния полюс на Марс. Снимка: Италиански национален институт по астрофизика

Солени езера, заобикалящи вече известен по-голям воден басейн, бяха открити под ледниците на Марс, съобщава списание „Nature Astronomy“. Проучването за пореден път повдига въпроса дали на южния полюс на Червената планета има живот, отбелязва „Гардиън“.

Данните са оповестени от екип италиански учени, открили езерата две години, след като намериха първото голямо езеро под ледниците. За да изследват зоната около него, те разширяват диаметъра на проучванията си с помощта на данни от радиолокатор на сателита „Марс Експрес“ на Европейската космическа агенция.

Голямото езеро се простира на около 20-30 километра и се намира под метър и половина лед. Около подземния воден басейн са открити още три езера с по-малки размери, които не личи да са свързани с него.

Преди около 4 млрд. години Марс е била топла и влажна планета, подобно на нашата. Но постепенно се превръща в безплодната и суха земя, която днес познаваме. Вероятността на планетата да има вода поставя отново въпроса дали на Марс не съществува живот в микроскопична форма. Най-вероятната причина езерото все още да не е замръзнало, е фактът, че водата в него е с висока концентрация на сол, посочват учените. Температурата на южния полюс на Марс е -113 градуса по Целзий.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Новооткритите езера са изключително интересни от биологична гледна точка и „бъдещите мисии до Марс трябва да обърнат внимание на този район“, препоръчват изследователите. Това лято към Червената планета се отправиха три мисии – на САЩ, Китай и ОАЕ.

Вижте още: ТРИ МИСИИ ТРЪГВАТ КЪМ МАРС ТОВА ЛЯТО В ТЪРСЕНЕ НА ДРЕВЕН ЖИВОТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах