Солени езера открити под ледниците на Марс

Възможно е на Червената планета все пак да съществува живот - в микроскопична форма

В бяло е показано предполагаемото местонахождение на голямото солено езеро на южния полюс на Марс. Снимка: Италиански национален институт по астрофизика - Солени езера открити под ледниците на Марс

В бяло е показано предполагаемото местонахождение на голямото солено езеро на южния полюс на Марс. Снимка: Италиански национален институт по астрофизика

Солени езера, заобикалящи вече известен по-голям воден басейн, бяха открити под ледниците на Марс, съобщава списание „Nature Astronomy“. Проучването за пореден път повдига въпроса дали на южния полюс на Червената планета има живот, отбелязва „Гардиън“.

Данните са оповестени от екип италиански учени, открили езерата две години, след като намериха първото голямо езеро под ледниците. За да изследват зоната около него, те разширяват диаметъра на проучванията си с помощта на данни от радиолокатор на сателита „Марс Експрес“ на Европейската космическа агенция.

Голямото езеро се простира на около 20-30 километра и се намира под метър и половина лед. Около подземния воден басейн са открити още три езера с по-малки размери, които не личи да са свързани с него.

Преди около 4 млрд. години Марс е била топла и влажна планета, подобно на нашата. Но постепенно се превръща в безплодната и суха земя, която днес познаваме. Вероятността на планетата да има вода поставя отново въпроса дали на Марс не съществува живот в микроскопична форма. Най-вероятната причина езерото все още да не е замръзнало, е фактът, че водата в него е с висока концентрация на сол, посочват учените. Температурата на южния полюс на Марс е -113 градуса по Целзий.

joystation.bg

Новооткритите езера са изключително интересни от биологична гледна точка и „бъдещите мисии до Марс трябва да обърнат внимание на този район“, препоръчват изследователите. Това лято към Червената планета се отправиха три мисии – на САЩ, Китай и ОАЕ.

Вижте още: ТРИ МИСИИ ТРЪГВАТ КЪМ МАРС ТОВА ЛЯТО В ТЪРСЕНЕ НА ДРЕВЕН ЖИВОТ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах