Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Солисти на Държавната опера в Берлин танцуват в НДК

Яна Саленко и Мариан Валтер солисти в спектакъла „Дон Кихот“ на Старозагорската опера

Балетистите Яна Саленко и Мариан Валтер са партньори и в живота. Снимка: walter-salenko.de - Солисти на Държавната опера в Берлин танцуват в НДК

Балетистите Яна Саленко и Мариан Валтер са партньори и в живота. Снимка: walter-salenko.de

Яна Саленко и Мариан Валтер, солисти на „Щатсбалет Берлин“, идват у нас за спектакъла „Дон Кихот“, който ще се играе на 17 декември в зала 1 на НДК. Постановката, продукция на Старозагорската опера, е с хореографията и режисурата на Аршак Галумян, също гост от Държавната опера в Берлин.

36-годишната украинка Саленко е сред най-високо ценените прими на международната балетна сцена и е постоянен гост-солист в Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон и в „Мариинския театър“ в Санкт Петербург. От 2007 г. е назначена за първи солист на „Щатсбалет“, където танцува в „Пепеляшка“, „Лешникотрошачката“, „Онегин“, „Силфида“, „Ромео и Жулиета“… През сезон 2013/2014 бе в ролята на Китри в „Дон Кихот“, постановка на Кралския балет.

Германецът Мариан Валтер става част от трупата на Берлинския държавния балет през 2002-а. През 2010 г. става премиер-балетист на състава.

„Дон Кихот“ е сред най-познатите и често поставяни балетни спектакли. Представен е за първи път преди точно 150 години в Болшой театър. За разлика от романа на Сервантес, където Дон Кихот е в основата на наратива, тук благородникът е на заден план, а основната сюжетна линия е любовта между кръчмарската дъщеря Китри и бръснаря Базил. Замъгленото от четенето на много рицарски романи съзнание на Дон Кихот бърка Китри с любимата му Дулсинея.

Америка за България

Балетното представление е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал. Билетите вече са в продажба онлайн и на касите на НДК.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах