Солисти на Държавната опера в Берлин танцуват в НДК

Яна Саленко и Мариан Валтер солисти в спектакъла „Дон Кихот“ на Старозагорската опера

Балетистите Яна Саленко и Мариан Валтер са партньори и в живота. Снимка: walter-salenko.de - Солисти на Държавната опера в Берлин танцуват в НДК

Балетистите Яна Саленко и Мариан Валтер са партньори и в живота. Снимка: walter-salenko.de

Яна Саленко и Мариан Валтер, солисти на „Щатсбалет Берлин“, идват у нас за спектакъла „Дон Кихот“, който ще се играе на 17 декември в зала 1 на НДК. Постановката, продукция на Старозагорската опера, е с хореографията и режисурата на Аршак Галумян, също гост от Държавната опера в Берлин.

36-годишната украинка Саленко е сред най-високо ценените прими на международната балетна сцена и е постоянен гост-солист в Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон и в „Мариинския театър“ в Санкт Петербург. От 2007 г. е назначена за първи солист на „Щатсбалет“, където танцува в „Пепеляшка“, „Лешникотрошачката“, „Онегин“, „Силфида“, „Ромео и Жулиета“… През сезон 2013/2014 бе в ролята на Китри в „Дон Кихот“, постановка на Кралския балет.

Германецът Мариан Валтер става част от трупата на Берлинския държавния балет през 2002-а. През 2010 г. става премиер-балетист на състава.

„Дон Кихот“ е сред най-познатите и често поставяни балетни спектакли. Представен е за първи път преди точно 150 години в Болшой театър. За разлика от романа на Сервантес, където Дон Кихот е в основата на наратива, тук благородникът е на заден план, а основната сюжетна линия е любовта между кръчмарската дъщеря Китри и бръснаря Базил. Замъгленото от четенето на много рицарски романи съзнание на Дон Кихот бърка Китри с любимата му Дулсинея.

Балетното представление е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал. Билетите вече са в продажба онлайн и на касите на НДК.

Избрано

На прасе съм

Пловдив Джаз Фест