VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Солисти на Държавната опера в Берлин танцуват в НДК

Яна Саленко и Мариан Валтер солисти в спектакъла „Дон Кихот“ на Старозагорската опера

Балетистите Яна Саленко и Мариан Валтер са партньори и в живота. Снимка: walter-salenko.de - Солисти на Държавната опера в Берлин танцуват в НДК

Балетистите Яна Саленко и Мариан Валтер са партньори и в живота. Снимка: walter-salenko.de

Яна Саленко и Мариан Валтер, солисти на „Щатсбалет Берлин“, идват у нас за спектакъла „Дон Кихот“, който ще се играе на 17 декември в зала 1 на НДК. Постановката, продукция на Старозагорската опера, е с хореографията и режисурата на Аршак Галумян, също гост от Държавната опера в Берлин.

36-годишната украинка Саленко е сред най-високо ценените прими на международната балетна сцена и е постоянен гост-солист в Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон и в „Мариинския театър“ в Санкт Петербург. От 2007 г. е назначена за първи солист на „Щатсбалет“, където танцува в „Пепеляшка“, „Лешникотрошачката“, „Онегин“, „Силфида“, „Ромео и Жулиета“… През сезон 2013/2014 бе в ролята на Китри в „Дон Кихот“, постановка на Кралския балет.

Германецът Мариан Валтер става част от трупата на Берлинския държавния балет през 2002-а. През 2010 г. става премиер-балетист на състава.

„Дон Кихот“ е сред най-познатите и често поставяни балетни спектакли. Представен е за първи път преди точно 150 години в Болшой театър. За разлика от романа на Сервантес, където Дон Кихот е в основата на наратива, тук благородникът е на заден план, а основната сюжетна линия е любовта между кръчмарската дъщеря Китри и бръснаря Базил. Замъгленото от четенето на много рицарски романи съзнание на Дон Кихот бърка Китри с любимата му Дулсинея.

Америка за България

Балетното представление е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал. Билетите вече са в продажба онлайн и на касите на НДК.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg