Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Соншонжмон за всички

Каква свобода на словото, след като никой няма нужда от нея

Сценарист на Слави Трифонов къса снимката на президента Росен Плевнелиев в ефир.  - Соншонжмон за всички

Сценарист на Слави Трифонов къса снимката на президента Росен Плевнелиев в ефир.

И демократичната общественост получи нова дъвка за дъвчене. Лили Маринкова е уволнена, соншонжмон също, Слави скъса снимката на президента.

Посегателство на свободата на словото, на добрата журналистика и на нивото на река Дунав наведнъж. Странно колко хора, които не слушат бюлетина за нивото на Дунав в 15 часа, всъщност не дават той да бъде спрян. Напомня ми малко на положението с вечните автори в часовете по българска литература – от една страна кълнем образованието, че не се реформира и произвежда неграмотни хора, от друга не даваме и дума да се издума за промени.

Според статистиката на телевизионното предаване „Референдум” 64% от анкетираните смятат, че проблемите на образованието ще се решат с по-строга регламентация на преподаването и учебното съдържание.

С две думи със здрава ръка. Със сигурност същият процент желае здрава ръка в медиите, в политиката, в здравеопазването – навсякъде.

Българите масово мечтаят за строги правила и наказания за всеки, който се отклонява от правилното мнение. А правилното е винаги моето.

Така например в когнитивен дисонанс изпадна демократичната общност, след като почти в един ден от радиото бе уволнена (или пенсионирана?) Лили Маринкова, а сценарист на Слави Трифонов скъса снимката на президента.

Вижте още: СЦЕНАРИСТ НА СЛАВИ СКЪСА СНИМКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА В ЕФИР

Наложи се демократичната общност хем да иска свобода за всички гледни точки в ефира, хем да иска забрана на свободата на всички гледни точки в ефира. Сложна работа.

Случаят с Лили Маринкова също е сложен. Тя уволнена ли е или пенсионирана? Така и няма последен отговор по този въпрос. Почнаха едни сметки за това на колко е години, колко ѝ е стажът, какво ѝ се полага в радиото, какво ѝ е предложено… Каква точно е цялата истина така и не се разбра, но това у нас няма никакво значение. Колкото по-мътна е една работа, толкова по-лесно се вдигат народните маси на протест срещу нея.

Редно ли е журналист от класата на Лили Маринкова да бъде отстраняван от ефир? Истината е, че тя е причина за все още задържащата се аудитория на радиото и махането ѝ буди въпросителни. Истината едновременно с това е и, че най-добрите все някога си тръгват. И не по-малка истина също така е и че е нормално да бъдат изпратени достойно. Така и никой не разбра защо нищо от тези неща не се случи.

За какво тогава е протестът? За прозрачно управление на БНР? Тогава защо не се изиска бюджетите на БНР и БНТ да излязат от държавния бюджет и двете медии да се финансират на обществен принцип – с такси от всеки гражданин? Това ще гарантира независимостта им от силните на деня и работата им в интереса на обществото. Съгласно ли е обществото да дава пари за свободата на словото?

Ако пък протестът е за това, че уволняват Лили Маринкова, въпреки че е един от доказаните професионалисти, защо тогава винаги се върти мантрата за липсата на професионалисти в журналистиката? Значи такава все пак има. И е хубаво да се подкрепя не само, когато са им клъцнали гръкляна. Хубаво е да има протести срещу закриване на кореспондентските пунктове в провинцията – де факто такива вече почти няма. Срещу масовите уволнения на кадърни журналисти и в други редакции. Срещу монопола на разпространението. Срещу монопола в рекламния бизнес. Срещу властта, която буквално нахлува в редакциите, обажда се по телефоните на журналистите, уволнява, назначава, диктува.

Не е ли редно, също така, ако смятаме, че един журналист е стълб на свободата в страната ни, да го подкрепим, ама не на тръгване? А през цялото време, като използваме продукта на труда му? А БНР губи прогресивно аудитория и вече се бори за една трета от слушателите, които е имало преди само пет години. Колко души слушат Лили Маринкова? И каква свобода на словото искаме тогава, след като никой няма нужда от нея?

А ако е за това, че тя е изритана от радиото, без да може да се пенсионира, защото не ѝ достига стаж, то тогава това не е протест за свободата на словото, а е социален протест. Лили Маринкова не е единственият човек, който малко преди пенсия се оказва на борсата на труда. Десетки хиляди споделят тази съдба в България и на практика са изправени пред катастрофа – никой не наема хора пред пенсия, но и пенсията не се дава без целия стаж. Само че, за да се промени това, трябва да се променят законите. С тези теми в нормалните държави се занимават профсъюзите. А у нас – гражданското общество, което обаче вместо да се концентрира в социалния проблем, хвърля енергията в неизвестна посока.

Още по-тъжни са изводите от скандала със скъсаната снимка на Плевнелиев. На мен лично президентът ми е симпатичен. Но не получавам апоплектичен удар, ако на някой друг той не му е. Това и трябвало да е нормалното състояние на нещата в една демократична държава. В демократичната държава можеш да се шегуваш с политиците, можеш да ги рисуваш в карикатури, можеш да ги критикуваш, да ги замеряш с яйца и домати, да късаш снимките им и да се подиграваш на прическата им. Къде с повече, къде с по-малко стил. И не рискуваш да те арестуват и да те изправят пред съд за обида на държавния глава – каквото е положението в Турция. Така че късането на снимката на Плевнелиев е положителен акт – каквито и да са политическите намерения на Трифонов, той поне демонстрира, че член 1 от конституцията отдавна е на боклука. Барем в това сме го докарали до малко шонжмон!


 

* соншонжмон – от френското sans changement – без промяна

Вижте още:

ВИСОКИЯТ ЧОВЕК И СКЪСАНАТА СНИМКА

БИ ТИ ВИ ЗА СЦЕНАРИСТА, СКЪСАЛ СНИМКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА: ЛИЧНО МНЕНИЕ Е

ЩЕ ИМ КЪСАТ СНИМКИТЕ, ЗАЩОТО СМЕ СЛЕДПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА

Всичко от Лада Серафимова в „Площад Славейков“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах