Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Соня Йончева: Искам да кажа на света, че съм от България!

Оперната звезда се чувства задължена да покаже талантите на страната ни

Оперната певица изтъкна, че следва това, което са установили в оперното изкуство тримата тенори – Пласидо Доминго, Лучано Павароти и Хосе Карерас. Снимки: Румен Добрев - Соня Йончева: Искам да кажа на света, че съм от България!

Оперната певица изтъкна, че следва това, което са установили в оперното изкуство тримата тенори – Пласидо Доминго, Лучано Павароти и Хосе Карерас. Снимки: Румен Добрев

„Искам да кажа на света, че съм от България, винаги настоявам това да го има в пресата“, разкри на среща с журналисти световната оперна звезда Соня Йончева, която в неделя има концерт със Софийската филхармония. „България е моят дом, цялото ми семейство е тук. Имам задължението да разкажа, че тук има много таланти, не само в оперната музика, но и в класическата“, разказа с блестящата си усмивка певицата.

Йончева призна, че изпитва голямо удоволствие да се прибере в България, където не си е идвала отдавна. Съпругът ѝ Доминго Хиндоян се похвали, че за него това е първо посещение у нас и е изключително щастлив, че ще дирижира един от най-добрите оркестри в страната.

На концерта си на Цветница (5 април) Соня Йончева ще запее първо Масне, а след това, във втората част – Пучини. „Те показват връзките ми с Франция и Италия, много са земни и си пасват, за да бъдат в една програма“, обясни решението си певицата и се усмихна, че се е опитала да избере програма, която да се хареса на българската публика.

Концертът ще бъде открит от Филхармонията с увертюрата на Верди „Силата на съдбата“, а след антракта и преди Йончева да започне с изпълненията си на Пучини, оркестърът ще изпълни „Следобедът на един фавън“ на Дебюси. Солови изпълнения, както и дует със Соня Йончева ще има брат ѝ Марин Йончев.

„В Централна Европа искат да открият всички цветове у мен, така че защо не“, обясни тя и даде пример с Анна Нетребко.

„В Централна Европа искат да открият всички цветове у мен, така че защо да не пея и на български език“.

Певицата се надява един ден да пее и на български език. „В Централна Европа искат да открият всички цветове у мен, така че защо не“, обясни тя и даде пример с Анна Нетребко, чиито изпълнения на родния ѝ руски се приемат радушно в целия свят.

На въпрос дали планира да прави т.нар. „кросоувър“ концерти, в които се смесват различни стилове (тя направи подобно участие в зала „България“ през 2011 г., бел. ред.), Йончева призна, че музиката е без граници и ако възможностите ѝ го позволяват, би пяла и джаз, и рок, и попмузика. Самата тя е имала и скорошни такива концерти. „Например във Франция, например в Италия, макар че Италия е много традиционална страна, там традицията в операта е много силна, така че е по-трудно, но откакто съществуват тримата тенори, Пласидо Доминго, Лучано Павароти и Хосе Карерас, те бяха първите, които дадоха този тласък на оперните певци да се видят в една друга светлина и аз следвам не техните стъпки, но поне това, което те вече са установили в нашия бизнес“, сподели тя.

Самата тя била особено близка със съпругата на Доминго, която се случвало да ѝ дава съвети – например малко преди на бял свят да се появи синът ѝ Матео ѝ препоръчала да започне коремни преси още на 5-ия ден след раждането. „Освен да имаме глас, ние трябва и да сме красиви“, каза Йончева и озари събеседниците си с усмивка. Много важно за нея е и да е искрена – не само в живота, но и в професията. „Оперният певец е артист – той трябва да притежава много качества“, коментира тя.

Соня, много е лошо положението, идвай!

Йончева ведро разказа и подробности за това как се е случило изненадващото ѝ ударно завръщане в „Метрополитън Опера“ в Ню Йорк – само 5 седмици след раждането на сина ѝ Матео (преди около 6 месеца).

„Съпругата на Пласидо Доминго ми каза - на петия ден след раждането започвай да правиш лицеви опори.“

„Съпругата на Пласидо Доминго ми каза – на петия ден след раждането започвай да правиш лицеви опори.“

Тя описа как ѝ се обадил шефът на знаменитата концертна зала и ѝ казал: „Соня, много е лошо положението, нямаме Мими (от „Бохеми“, бел. ред.), трябваш ни!“, а тя отвърнала: „За коя година?“, без да подозира, че става дума за излизане на сцена след броени дни.

Йончева мислила едва 20 секунди. След като си казала, че не е мърдала 4 месеца заради бременността, тя решила – „не, трябва да започна отначало“. „Не взех решението на много трезва глава“, разсмя се тя.

Съпругът, майката и детето

Соня Йончева и Доминго Хиндоян имат дом в Женева и засега нямат планове да местят постояния си адрес. Въпреки това обаче и двамата музиканти непрекъснато са в движение, а голяма помощ в грижите за малкия дава майка ѝ Теменужка. „Веднъж, докато работех по „Дон Джовани“ в Монако, Доминго хвана самолета и дойде при нас само за да види сина си – въпреки че имаше едва 20 свободни часа“, разказа тя.

Соня и Доминго си говорят на френски, но и двамата учат езика на другия.

Соня и Доминго си говорят на френски, но и двамата учат родния език на другия.

Двамата обаче нямат планове за много общи концерти – най-много веднъж годишно. „Трудно е да го поканя и той да приеме“, каза Йончева за съпруга си, който има ангажимент към Берлинската опера, а през следващия сезон ще дирижира там и „Бохеми“ с участието на съпругата си.

Иначе и двамата усилено учат съответно български и испански език – за да разбират какво говори другият на сина им. А помежду си говорят на френски…

Соня и програмата ѝ за 9 години

Както обясни още в началото на срещата, плановете на оперните певци на най-високо ниво са резервирани за години напред. В случая с Йончева, тя готви роля на Дездемона в нова постановка на „Отело“ за откриването на следващия сезон в „Метрополитън“. „Бохеми“ и „Травиата“ също остават в програмата на оперния театър за следващите 5 години.

Йончева като Дездемона ще може да се гледа и в България, макар и не на живо, тъй като сезон 2015/2016 на „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще бъде излъчен и у нас. Всички представления в програмата на новия сезон, който предстои между 3 октомври 2015 г. и 30 април 2016 г., ще могат да бъдат видяни и от българските любители на високото оперно изкуство.

Йончева скоро ще направи и нов албум, като се очаква той да е бароков. Дори първоначалната идея на „Сони мюзик“ е била дебютният ѝ албум да е такъв, но тогава тя е изпълнявала Пучини на сцена, а „не върви да пееш Пучини и Хендел“. Получих си първият зелен светофар именно в Париж, затова и посветих първия си албум на тях“, призна Йончева и се разсмя: „Там са големи откриватели на таланти, а после се гордеят с това“.

Гастролът на Соня Йончева е в Софийската филхармония от 19 часа на 5 април. Той се осъществява с помощта на фондация „Америка за България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90