Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Соня Йончева преди концерта в Пловдив: От дете мечтая да пея в Античния театър

Певицата получи специално разрешение да влезе в Италия без карантина за следващия си ангажимент във Верона

Соня Йончева на генералната репетиция ден преди концерта. Снимка: Александър Богдан Томпсън - Соня Йончева преди концерта в Пловдив: От дете мечтая да пея в Античния театър

Соня Йончева на генералната репетиция ден преди концерта. Снимка: Александър Богдан Томпсън

Поради големия интерес 200 допълнителни билета пуснаха за „Завръщане“-то на Соня Йончева в Пловдив. Концертът ѝ е тази вечер, 25 август, в Античния театър.

„Пловдив е моят град. Осем години чаках това завръщане. Мечтата ми от дете бе да пея в Античния театър – сподели оперната прима на среща с медиите преди концерта, която се проведе в една от знаковите къщи на Стария Пловдив – Хиндлиян. – Като човек, който сбъдва мечтите си, съм щастлива да подаря концерт на моите съграждани. Това е личен жест на Соня от Пловдив към пловдивчани и българската публика.

На пресконференцията певицата се срещна за пръв път на живо с Божидар Божкилов, младия бас, когото тя избра да представи на широката публика, след като просуша записите на 50 певци. Йончева сподели, че идеята ѝ за представяне на нов талант пред публиката е необходимостта от осъществяване на връзка между оперните поколения, а и да се сподели позитивна енергия.

„Божидар го чака голямо бъдеще. И аз ще му помогна да направи кариерата, която заслужава“, каза Йончева.

Вижте още: 26-ГОДИШЕН БАС ЩЕ ПЕЕ СЪС СОНЯ ЙОНЧЕВА В ПЛОВДИВиз

Вратите на Античния театър тази вечер ще бъдат отворени в 19,30 ч., началото е в 20,30 ч. Ако вали, концертът ще започне с малко закъснение, за да бъде подсигурен комфортът на публиката, предупреждават организаторите.

В програмата певицата е включила арии от опери на Верди, Пучини и Бизе. Соня ще изпълни и специално аранжираната за концерта песен на Петър Ступел „Замълчи замълчи“ от филма „Любимец 13“, аранжиментът е на Румен Бояджиев-син.

„Избрах тази любима песен, защото майка ми я пее постоянно вкъщи“, обясни примата.

Оркестърът на Пловдивската опера ще бъде дирижиран от пловдивчанина Найден Тодоров, гост-солист на концерта ще бъде братът на Соня Йончева – Марин, който живее и работи в Женева.

След концерта в Пловдив, Йончева ше лети за Италия, където на 29 август ще участва в оперна гала на „Арена ди Верона“ с Пласидо Доминго. Италия е от страните, които все още изискват карантина за пристигащите от България, но на Йончева е издаден специален документ за влизане в Италия със служебна цел, поясниха пред „Площад Славейков“ от Външно министерство. За безпрепятственото пътуване на певицата по време на пандемичните ограничения са помогнали министрите Банов и Захариева, италианското външно министерство, българското посолство в Рим и директорът на БКИ – Рим Жана Яковлева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС