POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Соня Йончева пее в „Ла Скала“ с Йонас Кауфман

Певицата излиза и като Чо-Чо-сан в „Мадам Бътерфлай“ на Виенската опера

Соня Йончева като солистка на Симфоничния оркестър на Монреал в концерт в края на март. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Соня Йончева пее в „Ла Скала“ с Йонас Кауфман

Соня Йончева като солистка на Симфоничния оркестър на Монреал в концерт в края на март. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Дни след като обяви, че ще се съсредоточи кариерата си в Европа, Соня Йончева влиза в афиша на „Ла Скала“ с премиера на операта „Андре Шение“. Оперната певица ще излезе на италианската сцена през май и ще си партнира със знаменития тенор Йонас Кауфман.

Йончева поема ролята в Милано след изявите си във „Федора“ и „Норма“ в „Метрополитън опера“ в Ню Йорк. Премиерата на новия спектакъл в репертоара на „Ла Скала“ е на 3 май и спектаклите ще продължат през целия месец. Кауфман ще се присъедини към състава на 24 и 27 май, когато ще поеме главната роля на поета Шение от Юсиф Айвазов, съпруг на Анна Нетребко.

За българската певица това е дебют в това заглавие. Тя ще пее в ролята на Мадалена ди Куани.

„За нас е чест, че две от най-големите звезди на операта ще бъдат на една сцена в легендарното произведение на Умберто Джордано“, съобщават от театъра за участието на Кауфман и Йончева.

Това не е първото партньорство на Йончева и Кауфман. Преди години те участваха в спектакъла „Дон Карлос“ на режисьора Кшищов Варликовски, продукция на Парижката опера „Бастилията“. Въпреки че за сопраното това е дебют в „Андре Шение“, тя познава арията „La Mamma Morta”, изпълнена от нея на Оперната гала в „Ла Скала“ от 2020 г.

Сопраното ще участва и в Тържествената Гала в Залцбург, посветена на един от големите диригенти на нашето време Даниел Баренбойм. Двамата са работили в „Травиата“ и „Медея“ в Берлинската Щатсопера.

„Той е един от учителите ми – коментира певицата, цитирана в прессъобщение до българските медии. – Личност, която ми разкри важни детайли в интерпретациите на оперния репертоар. Баренбойм цени индивидуалността на артиста и я развива“.

Още един дебют ще направи Соня Йончева в следващите месеци. Тя ще пее ролята на Чо-Чо-сан в операта „Мадам Бътерфлай“ на Пучини във Виенската опера през юни.

„За мен  това е една от най-чувствените опери. Музиката на Пучини, история за любов, страст и тайни. Вълнуващо преживяване за всеки артист, особено когато на сцената се среща с изключителни колеги – певци, с един от най-добрите оркестри в света“, казва Йончева.

Преди да започне репетиции в Милано, Йончева пристига в София, за да зарадва българските си почитатели с бароков концерт на 12 април в Зала „България“. Ще ѝ партнира Фестивален оркестър „Изкуството на барока“ с диригент Зефира Вълова.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90