POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Соня Йончева в изкуството на барока в Зала „България“

Сопраното се завръща на родна сцена зa двa концертa нaпролет

Соня Йончева на концерта с Пласидо Доминго пред „Св. Александър Невски“ в София от 31 август 2021 г. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Соня Йончева в изкуството на барока в Зала „България“

Соня Йончева на концерта с Пласидо Доминго пред „Св. Александър Невски“ в София от 31 август 2021 г. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

След серия успешни концерти в „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“ и Театро „Роял“, Соня Йончева ще се завърне на роднa сцена през пролетта на 2023 година. Сопраното ще си партнира с фестивалния оркестър „Изкуството на барока“ и ще изнесе концерт на 12 и 15 април 2023 г. в Зала „България“.

В София Йончева ще представи творби на Хендел, Пърсел, Рамо и други.

Гастролът на Йончева у нас бележи още едно завръщане – това на певицата към бароковата музика. Овации за своя бароков репертоар тя получава още като студентка в Консерваторията в Женева. Вокалните ѝ качества и артистичност са забелязани от Уилям Кристи, който я кани за съвместен проект. Вторият ѝ солов албум с барокова музика е сред най-продаваните в света за 2017-2018 г. и печели престижни награди, сред тях и „Ехо“ в Германия.

Сопраното заложи тъкмо на творби на Хендел за скорошен свой рецитал, който се състоя в парижкия дворец „Версай“ на 7 ноември, и критиката отбеляза успеха ѝ.

„Гласът на Соня Йончева е толкова мощен, колкото и овладян – пише французинът Пол Фурие за събитието. – След час и двадесет минути музика сопраното изглежда толкова свежо, колкото и в първите минути на концерта, а след това заслужено се наслаждава на аплодисментите на публиката.“

Продуцент на концертите е компанията на Йончева SY11, която организира концертa ѝ в Античния театър в Пловдив и с Пласидо Доминго пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София.

В момента певицата е в Ню Йорк, където през януари 2023 г. в Метрополитън оперa предстои премиерата на операта „Федора“ с нейно участие.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg