Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Соня Йончева в защита на Пласидо Доминго

Истински джентълмен, филантроп, артист, очарователно и миролюбиво човешко същество, казва българката за обвинения в сексуален тормоз тенор

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Соня Йончева в защита на Пласидо Доминго

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След Райна Кабаиванска, още една българска оперна прима защити Пласидо Доминго във връзка с обвиненията за сексуален тормоз, отправени срещу него. В свое изявление, публикувано във Фейсбук, Соня Йончева нарича тенора „истински джентълмен, филантроп, артист, очарователно и миролюбиво човешко същество“.

В разследване на „Асошиейтед прес“ Доминго е обвинен от няколко оперни изпълнителки, че е упражнявал сексуален тормоз към тях и ги е склонявал към интимни отношения в замяна на роли и напредък в кариерата – както и че ги е „наказвал“, ако са му отказвали. Две сцени вече отмениха скорошни участия на тенора, а Лосанджелиската опера, чийто директор е той, обяви, че започва разследване.

„Истински джентълмен, филантроп, артист, очарователно и миролюбиво човешко същество, което е отдадено на новото поколение певци по най-скромен и уважителен начин – пише Соня Йончева. – Познавам Пласидо от близо 10 години и беше, винаги е било огромно удоволствие да работиш с него. Рядко днес можеш да намериш човек, който уважава повече работата си, колегите си, екипа на всеки театър и публиката му. Незаменима фигура в нашата индустрия, той, повече от всеки друг, доказа, че една успешна кариера зависи само от труда и таланта ти и че нищо друго не може да ѝ помогне или да я унищожи! Пласидо Доминго.“

Соня Йончева се познава с Пласидо Доминго от изданието на конкурса „Опералия“ през 2010 г., което българската певица спечели. Неведнъж тя е заявявала, че именно тенорът ѝ е показал пътя към голямата сцена.

Преди концерта си в София през 2015 г., Йончева каза и че винаги в кариерата си се е стремяла да следва това, което са установили в оперното изкуство тримата тенори – Пласидо Доминго, Лучано Павароти и Хосе Карерас.

Вижте още: НАЧАЛО НА КРАЯ НА КАРИЕРАТА НА ПЛАСИДО ДОМИНГО