Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Сотбис“ изтегли „Пияницата“ на Банкси часове преди търга

Два дни след обвиненията, че скулптурата е открадната

„Пияницата“ на Банкси, поставен на малък лондонски площад, преди да го прибере Анди Линк. Снимка: Анди Линк/Фейсбук - „Сотбис“ изтегли „Пияницата“ на Банкси часове преди търга

„Пияницата“ на Банкси, поставен на малък лондонски площад, преди да го прибере Анди Линк. Снимка: Анди Линк/Фейсбук

„Пияницата“ – скулптурата на Банкси, иронизираща „Мислителят“ на Роден – бе изтеглена от голям лондонски търг в последния момент и два дни след обвинения, че е открадната. Художникът Анди Линк твърди, че скулптурата била взета от градината му преди години и все още се смята за неин законен собственик. Произведението трябваше да се появи на аукцион за съвременно изкуство на 19 октомври в основната зала на „Сотбис“ в Лондон и бе оценено на 1 млн. паунда, пише „Гардиън“. 

Вижте още: ОТВЛЕЧЕНИЯТ „ПИЯНИЦА“ СЕ ПОЯВИ НА ТЪРГ НА „СОТБИС“ ЗА 1 МЛН. ПАУНДА

В 9 сутринта на 19 октомври Линк получава телефонно обаждане от „Сотбис“, за да го информират, че произведението е изтеглено. Според тръжната къща, решението им няма нищо общо с твърденията му, че той е собственикът и скулптурата е открадната. Повече детайли не се дават и в изявлението на „Сотбис“.

Статуята се появява за първи път през 2004 г. на малък площад в централен Лондон. Линк забелязва статуята и я „отвлича“. Иска от Банкси откуп от 5 хил. лири, но Банкси му предлага 2 – за бензин, с който да я запали.

Така „Пияницата“ се озовава в градината на Линк и един ден, когато не си е вкъщи, изчезва от там. Според човека, предложил скулптурата на търг, той получил творбата през 2014 г. от арт дилър.

Линк коментира, че не знае защо „Пияницата“ е изтеглен от търга, но предполага че е заради публичността, която се дава на историята му, когато негов материал излиза в „Обзървър“. Очаква, че аукционната къща ще предприеме юридически действия срещу него, задето е провалил търга. Линк споделя още, че сагата навредила на психическото и емоционалното му здраве:

Това бяха две седмици в ада“.

Той все още притежава оригиналния пътен конус от главата на „Пияницата“, но уверява, че не го прави за парите. Таи надежда, че ще се срещне с настоящия собственик на статуята, за да съберат тяло и конус отново заедно и всеки да получи по 50% от цената на произведението. Част от парите щял да дари на местна младежка благотворителна организация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg